Τα 10 κορυφαία μαθήματα που πήρα από 10 βιβλία (Μέρος 1ο)

Μια ασκηση εμπνευσμένη από τον αξιαγάπητο φίλο Φώτη Χατζηνικολάου, personal trainer και συγγραφέα του ελληνικού fitness blog souvlaki-fitness :

Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις για κάθε νέα χρονιά, χωρίς να ιδρώσεις!

Η άσκηση αυτή εξασφαλίζει να:

1) αυξήσει την δημιουργικότητά σου

2) σου δημιουργήσει λύσεις που δεν φανταζόσουν σε προβλήματα που συναντάς

3) σου δώσει την ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι παραγωγικό (και ότι δε χάνεις το χρόνο σου).

Αυτή η άσκηση λέγεται “10 ιδέες την ημέρα“. Ουσιαστικά κάθε μέρα, κατεβάζεις 10 ιδέες. Ό,τι ιδέες θες.

Η σημερινή άσκηση λοιπόν ήταν να γράψω μία καλή ιδέα από 10 βιβλία που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό ή και γενικά που θεωρώ πολύ αξιόλογα. Έτσι έχουμε:

Τα 10 αγαπημένα βιβλία μου και κάτι μικρό που πήρα απ’το καθένα:

1. The Monk Who Sold His Ferrari: A Fable About Fulfilling Your Dreams & Reaching Your Destiny.

Η θέληση είναι συνήθεια και είναι κάτι που εκπαιδεύεται – είναι σαν ένα καλώδιο από πολλά νήματα:

Κάθε φορά που κάνεις κάτι δύσκολο (στο οποίο μέχρι πρότινως αντιστεκόσουν), τόσο πιο ισχυρό κάνεις αυτό το καλώδιο της προσωπικής σου Θέλησης – προσθέτοντας άλλο ένα νήμα, και άλλο ένα νήμα, μέχρι που γίνεται ένα πανίσχυρο χοντρό καλώδιο – πλέον τα δύσκολα πράγματα σου βγαίνουν αυθόρμητα και με ευκολία.

Δεν μπορείς να κόψεις ένα τέτοιο καλώδιο, μόνο να το αντικαταστήσεις με άλλου είδους, με ανίσχυρα νήματα.

Έτσι αντικαθιστάς τις κακές συνήθειες που θέλεις να αλλάξεις.

Αλλά για τις καλές συνήθειες που χτίζεις, δουλειά σου είναι να ενισχύσεις αυτό το καλώδιο!

2. Never Eat Alone, Expanded and Updated: And Other Secrets to Success, One Relationship at a Time.

Δικτύωση δεν είναι το πόσους ανθρώπους γνωρίζεις, αλλά το πόσοι άνθρωποι χαίρονται που σε γνώρισαν

Το να προσθέτεις αξία στη ζωή του καθενός που γνωρίζεις είναι που κάνει τη διαφορά.

Και η ύψηστη μορφή αξίας είναι η κατάλληλη μορφή βοήθειας – γνώση, οπτική, συμπόνια, ή γνωριμία στον κατάλληλο άνθρωπο την στιγμή που το χρειάζεται.

3. The Luck Factor: The Scientific Study of the Lucky Mind.

Είμαστε οι δημιουργοί της τύχης μας. Όπως έγραψα και στις βασικές αρχές του NSM.

Η “τύχη” μας πηγάζει απ’τις συνήθειές μας, και 4 πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να γίνει πιο τυχερός είναι:

(1) να γίνει πιο ανοιχτός – σε ανθρώπους, εμπειρίες κλπ,

(2) να είναι πιο αισιόδοξος, να πιστεύει πως το μέλλον θα είναι καλύτερο απ’το παρελθόν, και να αναλαμβάνει δράση καθημερινά για να το πραγματοποιήσει σίγουρα.

(3) να ακούει τα προαισθήματά του για τις μεγάλες επιλογές, αλλά και για τις μικρότερες επιλογές. Να κάνει πράγματα που τον φέρνουν σε επαφή με την εσωτερική του φωνή που τον οδηγεί – όπως περιπάτους (ιδίως στη φύση), μασάζ, σπα, χαλάρωση, διαλογισμό, σημειώσεις, ημερολόγιο, ανάλυση και επανεξέταση των πεποιθήσεών του.

(4) να βρίσκει τρόπους την “κακοτυχία” του να τη μετατρέπει σε “καλοτυχία” – σε κάτι χρήσιμο και καλό για αυτόν και για τον κόσμο. Να μπορεί να αλλάξει οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα, και να επανεξετάζει τα πάντα.

Γνωρίζει πως οι μεγαλύτερες αποτυχίες και οι μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις είναι υποχρεωτικές για να γίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη είμαστε. Στην πραγματικότητα, είναι διαμάντια μεταμφιεσμένα σε δυσκολίες.

4. The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change.

Συνήθεια Νούμερο 1 – να είσαι προνοητικός:

Έχεις την πλήρη ευθύνη του που βρίσκεσαι τώρα.

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα κάνεις σωστότερες επιλογές και θα κατευθυνθείς προς τα αποτελέσματα που θες.

Όσο αφήνεσαι έρμαιο των περιστάσεων, μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που σου αναλογούν, άλλοι θα καθορίζουν τα αποτελέσματα που παίρνεις.

Είναι η βασική διαφορά μοντέλου Δημιουργού ή Θύματος όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο, και άλλη μια βασική αρχή αυτού του site.

5. Love Is the Killer App: How to Win Business and Influence Friends.

Τρία είναι τα μεγαλύτερα “άυλα” αγαθά:
Η γνώση, οι διασυνδέσεις και η ανθρωπιά.

Όποιος έχει και καλλιεργεί αυτά τα τρία, προχωράει.

Γνώση – μαθαίνεις συνεχώς και ψάχνεις τρόπους να τη μοιραστείς και πώς κάτι που έμαθες θα βοηθήσει τους άλλους.

Διασυνδέσεις – το να γνωρίσεις σε κάποιον το κατάλληλο άτομο την κατάλληλη στιγμή είναι, όπως είπαμε, απ’τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Ανθρωπιά – συμπόνια, αγάπη, καλοσύνη, είναι αυτό που όλοι χρειαζόμαστε και που όλοι ψάχνουμε στους ανθρώπους που γνωρίζουμε – και είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει αξιομνημόνευτο.

6. The Upside of Stress: Why Stress Is Good for You, and How to Get Good at It.

Το στρες είναι ΚΑΛΟ. Ναι, καλά διάβασες. Είναι ΚΑΛΟ.

Η φαντασίωση της σύνταξης χωρίς καθόλου στρες είναι μια τεράστια προπαγάνδα και μύθος: η πραγματικότητα είναι ότι θα βαριέσαι μέχρι θανάτου αν συμβεί κάτι τέτοιο. Κανένας δε θέλει ατέλειωτες διακοπές, σε αντίθεση με ό,τι νομίζει.

Το ότι στρεσάρεσαι σημαίνει ότι έχεις πράγματα για τα οποία νοιάζεσαι.

Οι μεγαλύτερες πηγές του στρες είναι τις περισσότερες φορές και οι μεγαλύτερες (εν δυνάμει) πηγές ευτυχίας σου – οι σχέσεις, η οικογένεια, οι φίλοι, η δουλειά, τα παιδιά και οι προσωπικές ευθύνες – όλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να σου προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευτυχία που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, εάν κοπιάσεις αποτελεσματικά.

Το στρες υπάρχει για να σε κάνει κοινωνικό, και να σε βοηθάει να αναπτύσσεσαι σαν άνθρωπος, να ξεπερνάς τα εμπόδια και τα όρια του μυαλού σου και να γίνεσαι ο νικητής.

Αυτός που δεν έχασε ποτέ καμία μάχη είναι μόνο αυτός που ποτέ δεν πολέμησε.

Ναι, να λυπάσαι αυτούς που είναι YOLO και λένε πως δεν νοιάζονται – γιατί η αλήθεια είναι πως νοιάζονται, έχουν πληγωθεί, και έχουν παραιτηθεί για να μην ξαναπληγωθούν. Φοβούνται.

Όσο έχεις πράγματα για τα οποία νοιάζεσαι και μάχεσαι, είσαι σε καλό δρόμο.

Η διαδρομή σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε ανεβάζει επίπεδα, και γίνεσαι κάτι ανώτερο.

7. The Leader Who Had No Title: A Modern Fable on Real Success in Business and in Life.

Όλοι, από τον επιστάτη του σχολείου, μέχρι τον διευθυντή, πρέπει να δείχνουν ηγετικές ικανότητες στη θέση που βρίσκονται.

Οι τίτλοι είναι απλά για την οργάνωση και τη διαχείριση (management).

Η Ηγεσία είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Ξεκινάει από το τώρα, από τα απλά πράγματα, και από τη θέση που βρίσκεσαι. Η Ηγεσία είναι επιλογή και νοοτροπία, και όχι κάποιο αξίωμα. 

Η Ηγεσία είναι τρόπος ζωής.

Κανένας δεν έγινε πρώτα “μεγάλος” και μετά άρχισε να δρα “ηγετικά”. Όλες μας οι πράξεις πηγάζουν από εμάς, και αν εμείς δεν αλλάξουν, σε ό,τι θέση και να βρεθούμε, τα ίδια θα κάνουμε, μικρά ή μεγάλα.

Όλοι οι ηγέτες έμαθαν να δρουν ηγετικά ΠΡΩΤΑ από τα απλά μικρά πράγματα, και στη συνέχεια έγιναν “μεγάλοι”.

8. Who’s Got Your Back: The Breakthrough Program to Build Deep, Trusting Relationships That Create Success–and Won’t Let You Fail.

Καλή η δικτύωση, αλλά θες να επιλέξεις λίγους και καλούς φίλους να’χεις γύρω σου, που θα είναι καλύτεροι και από οικογένεια, θα σε υποστηρίζουν, θα σε κατανοούν, και θα είσαι ο “υψηλότερος”/καλύτερός σου εαυτός μαζί τους.

Άτομα που θα βγάζουν τον καλύτερο εαυτό από μέσα σου. Που σου ανεβάζουν τα standards αντί να στα ρίχνουν. Που σε προκαλούν και σε ενισχύουν.

Το “Master-Mind group” σου.

Ακόμα και συνεργάτες σου να είναι, εάν δουν ότι σου ανοίγεται μια καλύτερη ευκαιρία αλλού, θα σε σπρώξουν.

Άνθρωποι που αν κάνεις κάποια βλακεία ή τους ενοχλήσει κάτι που έκανες θα στην πουν κατευθείαν και δεν θα κρύβονται πίσω από τύπους και “ευγένεια”.

9. Psycho-Cybernetics, A New Way to Get More Living Out of Life.

Άνθρωπος χωρίς στόχους είναι σαν πλοίο χωρίς πυξίδα.

Είμαστε φτιαγμένοι να βάζουμε στόχους και να τους κυνηγάμε, μας κρατάει στα καλά μας. Σε όλους τους τομείς και κάτω από όλες τις περιστάσεις.

Ρώτα συνεχώς – “ποιο είναι το αποτέλεσμα που θέλω από αυτό;“. Και μόνο έχοντάς το ξεκάθαρο στο μυαλό σου, ασυνείδητα θα κάνεις πολλές διαφορετικές μικρές και μεγάλες επιλογές.

Όλοι μας έχουμε ήδη στόχους, απλά οι περισσότεροι τους έχουν ασυνείδητους.

Αν σκέφτεσαι άντε να περάσει και αυτή η μέρα, αυτός είναι ο στόχος σου.
Αν είναι να τα βγάλεις πέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ναι και αυτός είναι στόχος.
Αν σου πω κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου έναν 70άρη ή έναν 90άρη… Έτσι όπως τον φαντάζεσαι, προς τα εκεί πηγαίνεις. Εμείς δημιουργούμε την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνουμε, ακόμα και αν δεν την έχουμε σκεφτεί συνειδητά.

Αν δεν τους επιλέξεις εσύ συνειδητά, τους αφήνεις να μπουν από μόνοι τους (από απαρχαιωμένο λογισμικό, τυχαίες πεποιθήσεις, πεποιθήσεις του κοινωνικού μας περίγυρου, τυχαίες συγκυρίες, κλπ.).

10. Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives — How Your Friends’ Friends’ Friends Affect Everything You Feel, Think, and Do.

Όλοι μας είμαστε δικτυωμένοι –

Όλοι μας είμαστε “ένα”.

Ο διαχωρισμός μεταξύ μας είναι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση που υπάρχει.

Παίρνουμε συναισθήματα, συμπεριφορές, νοοτροπία, σκέψεις, ακόμα και εκφράσεις και χαρακτηριστικά από αυτούς που έχουμε γύρω μας (και από αυτούς που έχουν γύρω τους οι γύρω μας!) – είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το πιστεύουμε είτε όχι.

Είσαι ο μέσος όρος των 5 ατόμων με τα οποία περνάς τον περισσότερό σου χρόνο“.
~Jim Rohn

Όμως, εμείς επιλέγουμε αυτά τα άτομα – συνειδητά ή ασυνείδητα. Τι άτομα έχεις γύρω σου; Τα έχεις επιλέξει συνειδητά, ή και αυτά τυχαία προέκυψαν;

Κλείνοντας…

Όπως θα κατάλαβες λατρεύω να διαβάζω νέα βιβλία και γι’αυτό μ’αρέσει να βελτιώνω και την ικανότητα του διαβάσματος, της συγκέντρωσης και της απομνημόνευσης παράλληλα με όλα τ’άλλα.

Εάν δεν έχεις διαβάσει το άρθρο μου επί του διαβάσματος, σε παροτρύνω να του ρίξεις μια ματιά εδώ: 15+ Συμβουλές για ταχύτερο και αποτελεσματικότερο διάβασμα

Επίσης να αναφέρω ότι από τότε που είχα γράψει αυτό το άρθρο μέχρι σήμερα έχω βρει τουλάχιστον τριπλάσια νέα πράγματα επί του θέματος, ακόμα εκπαιδεύομαι, αλλά απ’ότι φαίνεται τα όρια του μυαλού μας και των ικανοτήτων μας είναι πολύ πέρα απ’όσο μπορούμε να φανταστούμε οι περισσότερο. 

Ακολουθούν νέα άρθρα επί του διαβάσματος!

Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο μοιράσου το, και σχολίασε από κάτω μία ιδέα από ένα βιβλίο που σου αρέσει ;)

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top