13 λόγοι που η καραντίνα μας έχει κάνει καλό

Μπορείς και να το ακούσεις πατώντας το play!

Ακολούθησε το Neuroselfmastery Podcast στην αγαπημένη σου πλατφόρμα για Podcasts:

iTunes | Overcast  | Stitcher | Spotify | Castbox

Πολύς κόσμος έχει πιεστεί αρκετά με τον κορονοϊό και την φάση της καραντίνας και των απαγορεύσεων.

Ευτυχώς όλοι μας σκεφτόμαστε αν έχουμε κάποιον ευπαθή στο σπίτι, και αυτο-περιοριζόμαστε. Γιατί ο κόσμος πολύ πιο συχνά θα κάνει κάτι για να μην πάθει κάτι κάποιος δικός του, παρά για το δικό του καλό. Έτσι, όταν σκεφτόμαστε ότι το κάνουμε για το καλό των άλλων, οι περιορισμοί γίνονται πιο υποφερτοί.

O κόσμος πολύ συχνότερα θα κάνει κάτι για να μην πάθει κάτι κάποιος δικός του, παρά για το δικό του καλό.

Κάνε Tweet

Εννοείται πως αυτό που συμβαίνει στην παρούσα δεν είναι φυσιολογικό, και η απομόνωση απέχει πολύ από τη φύση του ανθρώπου, όντας κοινωνικό όν. Όπως μου είπε και ένας φίλος μου, "αυτή η φάση κάνει κακό στον άνθρωπο, αλλά καλό στην ανθρωπότητα".  

Παρά την πίεση, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρει πολλές διεξόδους, και μας έχει βγει σε καλό εν μέσω ταραχής και πανικού.

Παραθέτω 13 οφέλη της καραντίνας που παρατήρησα, και μου λες αν κάνω λάθος ή αν έχεις κάτι να προσθέσεις!

1. Επιτέλους διαφαίνονται τα κενά στον τομέα της Υγείας και αναγκάζεται η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα να τον ανανεώσει και να τον βελτιώσει. Αν όχι τώρα, πολύ σύντομα. Κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον καθημερινό αγώνα των ιατρών/νοσοκόμων και όλου του προσωπικού στον τομέα των Επιστημών Υγείας, καθώς και την υποτίμηση και τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί έως τώρα, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις.

Ισπανίδα βιολόγος ερευνητής:

"Δίνεται στους ποδοσφαιριστές 1 εκατομμύριο €, και στους βιολόγους ερευνητές 1.800€. Τώρα θέλετε μία θεραπεία. Να πάτε στον Cristiano Ronaldo ή τον Messi να σας βρουν μία θεραπεία."

(Hoax ή μη, καλά τα'πε)

2. Επιτέλους επίσης το σύστημα εκπαίδευσης ανανεώνεται, προσθέτοντας online μαθήματα σύγχρονα (live) και ασύγχρονα (να μπορείς να τα δεις/κατεβάσεις όποτε θες). Ο κόσμος μαθαίνει τι είναι οι online πλατφόρμες εκπαίδευσης, ανοίγοντας τεράστιους ορίζοντες επιλογών και δυνατοτήτων, που ήταν αδιανόητες στους προγόνους μας, ακόμα και 1-2 γενιές πίσω.

*σημείωση: σε αυτά που έχω για τους συνδρομητές παρακάτω, περιλαμβάνεται λίστα με online πλατφόρμες εκπαίδευσης

3. Ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει πως πολλές δουλειές τόσο καιρό θα μπορούσαν να γίνονται εξ αποστάσεως (και meetings, που τα πας τα meetings!!!), εξοικονομώντας πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα - ώστε να είναι με την οικογένειά τους παραπάνω, ή με αυτούς που αγαπούν, ή να ξοδεύουν λιγότερο (ή ποιοτικότερο) χρόνο στη δουλειά. Όσον αφορά το Δημόσιο της Ελλάδος και τη γραφειοκρατεία του, ξαφνικά έγινε ένα άλμα 10 χρόνια μπροστά στο μέλλον.

4. Πολλοί, στην ανάγκη μας για επαφή, καταφεύγουμε σε βιντεοκλήσεις με άτομα με τα οποία είχαμε χαθεί για πολύ καιρό και δεν μπορούσαμε να συντονιστούμε να βρεθούμε από κοντά! Πολλά γκρουπς και events που γινόντουσαν από κοντά, τώρα ναι μεν χάνουν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, αλλά επεκτείνονται εκτός των περιορισμών της απόστασης. Εδώ γίνονται προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι μέσω Zoom...

5. Είμαστε όλοι ένα. Περνάμε όλοι μαζί μία αρκετά πιεστική κατάσταση - που είναι κοινή για όλους. Και αυτό μας ενώνει περισσότερο απ’ όσο μας διαχωρίζουν οι διάφοροι (μέχρι πρότινος) φραγμοί και διαφορές - σύνορα κρατών και ηπείρων, πολιτική και θρησκεία.

Υπό πίεση, τα πράγματα μπαίνουν σε μία καλύτερη προοπτική, και καταλαβαίνεις τι είναι πιο σημαντικό. Επίσης πολλές οικογένειες ενώνονται περισσότερο απ’ ότι καταστρέφονται - παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι, ξαναγίνεται συσπείρωση πολλών οικογενειών που είχαν απομακρυνθεί για λόγους εργασίας.

Άλλοι που είχαν κάνει λάθος επιλογές ανθρώπων γύρω τους και απέφευγαν να δουν τις συνέπειες, τώρα αναπόφευκτα έρχονται αντιμέτωποι με αυτές και αναγκάζονται να ξανασκεφτούν κάποια πράγματα.

Άλλοι που δεν έχουν μάθει να οριοθετούν τους άλλους, τώρα συνειδητοποιούν το πόσο πολύ ενέργεια τους τρώει η κακή συνεννόηση και το να μην υπάρχουν όρια μεταξύ των ανθρώπων.

6. Έχουν δημιουργηθεί νέες εργασιακές ευκαιρίες. Μπορεί πολλές δουλειές και σπιτικά να υποφέρουν οικονομικά λόγω των απαγορεύσεων, όμως αν καταφέρεις μέσα στην καταιγίδα να βρεις το κέντρο σου και να ηρεμήσεις, ίσως μπορέσεις να κοιτάξεις πιο προσεκτικά…

Και τότε θα δεις πως  δημιουργούνται πολλές περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά online - όπως online/social media marketing, copywriting, coding, ανάπτυξη εφαρμογών (apps), video editing (αυξημένα online courses), online δημιουργία προϊόντων, design (photoshop etc), online μαθήματα, online πλατφόρμες εκπαίδευσης, παραλλαγές πολλών εργασιών για το σπίτι.

Έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου, αν κάθεσαι σπίτι σου, να μάθεις εξ αποστάσεως μία νέα ικανότητα - ή να βελτιώσεις μία ήδη υπάρχουσα (από πλατφόρμες όπως Udemy, Skillshare, ή Coursera) σε βαθμό που να μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας μερικής απασχόλησης (αναλαμβάνοντας μικρά projects) σε sites όπως το Fiverr, Upwork και Freelancer.

Θυμήσου ότι ο πραγματικός κόσμος δε θέλει χαρτιά και βεβαιώσεις - θέλει αποτελέσματα και απλές κριτικές από άλλους πως "το έκανε καλά και στην ώρα του".

7. Ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι. Πόσο καιρό είχες να το κάνεις αυτό καθημερινή; Δε το σχολιάζω άλλο! Η αναπλήρωση ύπνου είναι το μεγαλύτερο καλό που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου και το ανοσοποιητικό σου.

8. Τα πάρκα ξαναγεμίζουν, χωρίς την ανάγκη του Pokemon GO και powerbank! Ο κόσμος επειδή δεν αντέχει άλλο μέσα και με  ηλεκτρονικές συσκευές, άρχισε να βγαίνει έξω.

Αυτό, έως ότου το απαγόρευσαν προφανώς, αλλά ακόμη βλέπεις περισσότερα άτομα έξω απ’ ότι συνήθως να περπατούν/γυμνάζονται.

9. Κόσμος που γυμναζόταν σε κλειστούς χώρους, τώρα βγαίνει και γυμνάζεται έξω (ΟΚ, ίσως αυτό να μην ισχύει τόσο πολύ αυτή την εβδομάδα)- και περισσότεροι τους βλέπουν και τους αντιγράφουν ή τουλάχιστον αρχίζουν και αυτοί να κινητοποιούνται. Πλέον γίνεται της μόδας να γυμνάζεσαι ακόμη και σπίτι σου, (αμάν αυτά τα βίντεο με γυμναστική στο σπίτι!) επειδή μας απαγόρευσαν τα γυμναστήρια!

10. Καθαρίζει λίγο ο πλανήτης. Μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο, και πραγματικά οι θάνατοι που έχει προκαλέσει αυτός ο κορονοϊος είναι αρκετοί. Ιδίως στην Ιταλία λόγω του υψηλού μέσου όρου ηλικίας της χώρας, και λυπάμαι βαθύτατα γι’ αυτό, όμως φαίνεται πως ο ίδιος ιός να έχει προκαλέσει, έμμεσα, πολύ περισσότερα οφέλη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μειώθηκαν παντού δραματικά οι ρύποι, άρχισε να καθαρίζει η ατμόσφαιρα, τα νερά, τα κανάλια, η θάλασσα, και να αναγεννάται η γη. 

11. Χρόνος για σειρές και videogames μέχρι τελικής πτώσεως! Προφανώς όλοι μας θα δούμε και θα παίξουμε λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο μας. Έτσι ξεκινήσαμε στην αρχή των περιοριστικών μέτρων, γιατί δεν γνώριζαν το πόσο θα κρατήσει. Όμως σιγά σιγά ίσως έχεις συνειδητοποιήσει ότι θα κρατήσει παραπάνω απ'όσο περιμέναμε

12. Όταν πλέον δεν αντέχεις άλλο, ώρα να ανακαλύψεις τα podcasts - σαν «ραδιοφωνικές» εκπομπές, είτε μουσικής, είτε (και σημαντικότερο) ομιλίες - συζητήσεις επαγγελματιών από διάφορους τομείς, σε απλή γλώσσα, πάνω σε ότι θέμα τραβά η καρδιά σου. Ό,τι κινητό και αν έχεις, μπες και κατέβασε την εφαρμογή Stitcher, πήγαινε στην αναζήτησή του, και ψάξε ό,τι τραβά η ψυχούλα σου. Παραθέτω παρακάτω μερικά από τα αγαπημένα μου podcasts, και είμαι σίγουρος ότι θα βρεις και εσύ μερικά διαμαντάκια που να σου τραβήξουν το ενδιαφέρον.

13. Αναγκαστικά, θέλοντας ή μη, θα αφιερώσεις χρόνο με τον εαυτό σου. Αυτό έχει διαφορετικού βαθμού δυσκολία για τον καθένα, ανάλογα τη σχέση του με τον εαυτό του.

Πόσο αγαπάς τον εαυτό σου; (Διάβασε το παλαιότερό μου άρθρο Πώς μπορώ να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου;)

 Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για να απολαύσεις ύπνο που σου λείπει. Ίσως για να αναζωπυρώσεις παλιές φιλίες εξ αποστάσεως.

Ίσως όμως να κάτσεις με μία κούπα καφέ ή τσάι και να γράψεις, και να σκεφτείς, και να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου και το τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα. Τι μπορείς να βελτιώσεις. Τι λάθη έκανες και τι μπορείς να μάθεις απ’ αυτά. Ίσως και να αρχίσεις να ονειρεύεσαι για το μέλλον πράγματα που έως τώρα ήταν θολά, ή δεν είχες χρόνο να σκεφτείς. Ή… που δεν τολμούσες να σκεφτείς.

Εάν θες να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου στο διάβασμα, αυτό το άρθρο είναι μόνο η αρχή. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα των μαθητών και των φοιτητών ή όσων έχουν διάβασμα;

1 - "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ."

2 - "Δεν έχω όρεξη να διαβάσω."

Γι'αυτό το λόγο δημιούργησα ένα πακέτο με όχι 1, όχι 2, αλλά 3 απαραίτητα και άμεσα εφαρμόσιμα video Courses, το οποίο το ονόμασα  “Μόνο τα Σ.Ο.Σ.” - για πρακτικές και άμεσες λύσεις σε Συγκέντρωση, Όρεξη, και Συνήθειες


Από τα 3 Course του πακέτου, πληρώνεις μόνο τα δύο. Το 3ο είναι δώρο από εμένα.  Επίσης θα λάβεις και αρκετό έξτρα υλικό - Webinar Recordings και άλλα.


Μπες και δες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα.

Όπως και να έχει, καλή καραντίνα σου εύχομαι, και να θυμάσαι:

~ Και αυτό θα περάσει ~

Ποιες είναι οι σκέψεις σου; Γράψε παρακάτω και μοιράσου το με τους φίλους σου!

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top