21 λόγοι να ρίξεις τις προσδοκίες σου για να επιτύχεις μεγαλύτερους στόχους

Μπορείς και να το ακούσεις πατώντας το play!

Ακολούθησε το Neuroselfmastery Podcast: Μπες στην αγαπημένη σου πλατφόρμα για Podcasts, πάτα “Follow”, και γράψε ένα σύντομο Review, ώστε να το βρει περισσότερος κόσμος που το χρειάζεται!

iTunes | Overcast  | Stitcher | Spotify | Castbox

Τον τελευταίο χρόνο έχω βιώσει τεράστια διαφορά σε όλη μου τη ζωή εξαιτίας μίας μικρής αλλαγής στον τρόπο σκέψης μου: χαμήλωσα τις προσδοκίες μου. Άρχισα να περιμένω λιγότερα απ’τον εαυτό μου και τους άλλους.

Μου πήρε 10 χρόνια να το καταλάβω ότι έπρεπε επιτέλους να το κάνω. Και ξαφνικά, μέσα σε ένα χρόνο, έχω δει περισσότερες αλλαγές από ποτέ.

Ακούγεται παράλογο, και όμως, μέχρι το τέλος του άρθρου ελπίζω να καταλήξεις στα ίδια συμπεράσματα που κατέληξα και εγώ.

Ήταν σαν σήμερα ένα χρόνο πριν, όταν μετά από τόσες αποτυχίες (δες το προηγούμενο άρθρο: Πώς να αποτυγχάνεις πολύ αλλά να συνεχίζεις να προχωράς (- μερικές από τις μεγάλες μου αποτυχίες) ) έπιασα στα χέρια μου και διάβασα ένα μικρό βιβλίο πάνω σε Μινι-Συνήθειες. Και όλα σταδιακά άρχισαν να αλλάζουν.

Σημείωση: Δεν είναι ΟΛΕΣ οι προσδοκίες το ίδιο: έχουν διαφορά οι “μακροπρόθεσμες” προσδοκίες – πχ. το τι περιμένεις να έχεις καταφέρει σε μία δεκαετία, από τις “βραχυπρόθεσμες” (καθημερινές) προσδοκίες – πχ. το τι θες να κάνεις μέσα στη μέρα σου, ή μέσα στην επόμενη ώρα.

Στο άρθρο αυτό μιλάω για τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες, δηλαδή τους καθημερινούς σου στόχους που βάζεις συνειδητά ή υπάρχουν αυτόματα (ασυνείδητα), και όχι για τις μακροπρόθεσμες (όπου εξακολουθώ να έχω υψηλές – αυτό θέλουμε).

Τις διαφορές μακροπρόθεσμων VS βραχυπρόθεσμων προσδοκιών θα τις αναλύσω σε επόμενο άρθρο.

21 λόγοι να ρίξεις τις προσδοκίες σου:

Για να καταλήξεις στα συμπεράσματα που κατέληξα και εγώ, θα σου παραθέσω τους παρακάτω 21 λόγους:

1. Οι μεγάλες προσδοκίες είναι ακριβώς αυτό: μεγάλες (αυτονόητο).

  • Όταν λέμε θέλω να γράψω 5 άρθρα μέσα σε μία εβδομάδα – ή έχω να κάνω 100 πράγματα μέσα στη μέρα μου, ή να πάω 5 φορές γυμναστήριο την εβδομάδα για 1 ώρα την ημέρα…
  • Και ταυτόχρονα θέλω να ξεκινήσω και μία δουλειά / side-project, και να έχω και την ηρεμία μου και την υγεία μου…
  • Ναι καλά. Έχεις παρατηρήσει πως ό,τι μας φαίνεται μεγάλο, μας φοβίζει και το αναβάλλουμε. Σωστά;

2. Τις υψηλές προσδοκίες είναι πιο δύσκολο να τις φτάσεις απ’ ότι τις χαμηλές. (No shit, Sherlock)

3. Έχοντας υψηλές προσδοκίες αποτυγχάνεις συχνότερα και απογοητεύεσαι συχνότερα.

4. Είτε έχεις ψηλές είτε χαμηλές προσδοκίες, αν αποτυγχάνεις, σου ρίχνει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση, έστω και λίγο.

5. Όταν σε κάτι αποτυγχάνεις συνεχώς, δε θες να το ξανακάνεις. Έτσι, το παρατάς πιο εύκολα.

6. Χαμηλώνοντας, όμως, τις προσδοκίες σου, τις πετυχαίνεις πιο εύκολα. Άρα γίνεται και ευκολότερο να το ΞΑΝΑκάνεις.

  • Είναι εύκολο να αρχίσεις να μαζεύεις πολλές “μικρές νίκες” έχοντας χαμηλές προσδοκίες και μικρούς στόχους.

7. Άρα και ευκολότερο να σου ανέβει η αυτοπεποίθηση και η διάθεση.

8. Όταν θες να το ξανακάνεις, το εντάσσεις όπου βρεις μέσα στην ημέρα σου, όσο λίγο χρόνο και αν έχεις.

9. Όταν θες να το κάνεις μέσα στην ημέρα σου, εύκολα το συνεχίζεις για πολλές ημέρες.

10. Όταν το κάνεις για πολλές μέρες συνεχόμενα, το κάνεις και για μήνες, και γίνεται συνήθεια.

  • Έχε κατά νου πως ό,τι είναι εύκολο να κάνεις, είναι εύκολο και να ΜΗΝ κάνεις – γιαυτό θα’ταν καλό να το καταγράφεις κάπου πως το κάνεις, ώστε να το ξαναθυμάσαι καθημερινά (post-it χαρτάκια / υπενθυμίσεις / ξυπνητήρια / εφαρμογή για συνήθειες)

11. Η συνήθεια γίνεται χαρακτήρας και ταυτότητα – δηλαδή αλλάζει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου και το ποιος είσαι.

12. Κάτι που έχει γίνει πλέον μέρος του “ποιος είσαι”, της ταυτότητάς σου, προσελκύει αντίστοιχες μικρές καθημερινές επιλογές

13. Αυτές οι μικρές καθημερινές επιλογές σου  βγαίνουν “φυσικά” – δεν αισθάνεσαι να πιέζεσαι – γιατί πηγάζουν απ’το ποιος είσαι πλέον.

14. Όταν αρχίζεις να κάνεις πολλές μικρές επιλογές διαφορετικά αυτή η νέα εικόνα για τον εαυτό σου εγκαθίσταται πιο βαθειά μέσα σου.

15. Όταν αλλάζει η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, τότε “κακές” συνήθειες που ΔΕΝ ταιριάζουν με τη “νέα εικόνα” σου, τείνουν να σταματούν πιο εύκολα (πχ. κάπνισμα)

16. Οι πολλές μικρές επιλογές που συσσωρεύονται καθημερινά, γίνονται νέες μικρές συνήθειες.

17. Οι συσσωρευμένες μικρές συνήθειες σου αυξάνουν εκθετικά την ταχύτητα προς τους στόχους σου.

18. Όσο περισσότερο πλησιάζεις τις προσδοκίες σου, τόσο μικραίνει το χάσμα μεταξύ του ποιος είσαι και του ποιος θέλεις να γίνεις / θα ήθελες να είσαι.

19. Όσο μικραίνει αυτό το χάσμα τόσο πιο ευτυχισμένος και γεμάτος νόημα αισθάνεσαι

  • το να αισθάνεσαι πως έχεις νόημα και ευτυχία στη ζωή σου, είναι σημαντικότερο απ’το να είσαι χαρούμενος όλη την ώρα.
  • Το πρώτο (νόημα και ευτυχία) είναι ένα γενικό αίσθημα μέσα στην καθημερινότητά σου, το δεύτερο (συνέχεια χαρούμενος) είναι αφύσικο και λάθος – πολλές φορές η χαρά δεν είναι το κατάλληλο συναίσθημα.
  • Γίνεται να είσαι λυπημένος, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνεσαι ευτυχισμένος και με νόημα.

20. Όσο πιο ευτυχισμένος αισθάνεσαι τόσο περισσότερο θες να προσφέρεις και να βοηθήσεις και τους άλλους να τα καταφέρουν, προκειμένου να έχεις κοντινά σου, δικά σου άτομα να μοιραστείς αυτή την ευτυχία.

21. Όσοι περισσότεροι γινόμαστε ευτυχισμένοι, τόσο πιο ανεκτός και καλύτερος γίνεται ο κόσμος.

Κλείνοντας

Ναι, ΟΚ, ίσως να το πήγα λίγο μακριά. Αλλά ξεκίνησα με πολύ μικρά βήματα στη σκέψη, σωστά;

Τώρα καταλαβαίνεις το πόσο μεγάλη σημασία έχει το να ρίξεις τις καθημερινές σου προσδοκίες; Αν όχι, ξαναδιάβασέ το. Θα έρθουν και άλλα άρθρα πάνω σε αυτό.

Δε θέλεις να τιμωρείς συνεχώς τον εαυτό σου και τους άλλους που δεν κάνουν αυτά που “θα έπρεπε”. 

Θέλεις να τον επαινείς όποτε καταφέρνει το παραμικρό προς την σωστή κατεύθυνση.

Ό,τι και να κάνεις, κάν’ το μικρό, αλλά ξεκίνα τώρα. Και ξανακάν’το μέσα στην ημέρα σου.Και κάν’ το και αύριο. Και κοίτα για τις μικρές διαφορές.

Σε ευχαριστώ.

Εάν θες να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου στο διάβασμα, αυτό το άρθρο είναι μόνο η αρχή. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα των μαθητών και των φοιτητών ή όσων έχουν διάβασμα;

1 – “Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.”

2 – “Δεν έχω όρεξη να διαβάσω.”

Γι’αυτό το λόγο δημιούργησα ένα πακέτο με όχι 1, όχι 2, αλλά 3 απαραίτητα και άμεσα εφαρμόσιμα video Courses, το οποίο το ονόμασα  “Μόνο τα Σ.Ο.Σ.” – για πρακτικές και άμεσες λύσεις σε Συγκέντρωση, Όρεξη, και Συνήθειες

Από τα 3 Course του πακέτου, πληρώνεις μόνο τα δύο. Το 3ο είναι δώρο από εμένα.  Επίσης θα λάβεις και αρκετό έξτρα υλικό – Webinar Recordings και άλλα.

Μπες και δες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα.

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top