7 πράγματα που μου έμαθε ένας γλάρος για τις Σχέσεις και την Εξέλιξη.

Ενημέρωση από 14 Μαΐου 2020: το podcast περιέχει κάποιες αλλαγές από το αρχικό άρθρο του 2014​​​​.

Μπορείς και να το ακούσεις πατώντας το play!

Ακολούθησε το Neuroselfmastery Podcast στην αγαπημένη σου πλατφόρμα για Podcasts:

iTunes | Overcast  | Stitcher | Spotify | Castbox

Διάβαζα τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον τις προάλλες (2 μήνες πριν).

Ένα πραγματικά καταπληκτικό βιβλίο.

Και πολλές ιδέες άρχισαν να ξεπηδούν.

Πραγματικά έμεινα αποσβολωμένος από αυτά που μου έλεγε ο γλάρος…

Πιστεύω ότι τον είχα μέσα μου εξ αρχής. Όλοι μας τον έχουμε.

Αλλά πόσοι από μας μπορούμε να τον ακούσουμε;

Αυτόν τον μικρό ιπτάμενο που διψά για ταξίδια, να μαθαίνει καινούρια πράγματα, για κυριαρχία και μαεστρία, αλλά επίσης για σύνδεση, αποδοχή και αγάπη…

Ένας μικρός γλάρος που διψά να ανακαλύψει όλον τον κόσμο, επειδή μπορεί να δει ότι ο κόσμος είναι μέρος, αντανάκλαση, του εαυτού του…

Αυτό το βιβλίο δείχνει, στο τέλος, πολύ ισχυρά, το πώς ο μαθητής γίνεται ο διδάσκαλος, το πώς κατανοεί την βαθύτερη αλήθεια: ότι αυτόν που πιστεύουμε ως ιδιοφυΐα, ώς έναν δάσκαλο “εκεί έξω”, είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος μας ο εαυτός, απλά σε τελείως διαφορετικό επίπεδο

Το ότι δεν τον είδαμε καθ’όλη του την εξελικτική πορεία, δεν σημαίνει ότι δεν την πέρασε και αυτός.

Δεν είναι πιο ξεχωριστός απ’όσο είσαι ΕΣΥ. Δεν έκανε κάτι που δεν μπορείς εσύ.

Είναι απλά ένας κοινός γλάρος που αγαπούσε αυτά που μάθαινε και μάθαινε αυτά που αγαπούσε, και συνέχισε να το κάνει αυτό παρ’όλες τις δυσκολίες, και με τον καιρό, έφτασε αυτό το επίπεδο.

Αυτό είναι απλά.

Θες να ξεκινήσεις να μαθαίνεις;

Πήγαινε να μάθεις κάτι που πραγματικά αγαπάς και σε ενδιαφέρει… :)

Και τότε πήγαινε δίδαξέ το σε κάποιον που και αυτός το αγαπάει.

Κράτα την ενέργεια σε ροή.

1) Θες να πας γρήγορα; Πήγαινε μόνος.

Έδειξε ξεκάθαρα πώς αν και η αρχική επιλογή είναι να πάρεις λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο, πολλές φορές ίσως να αισθανθείς μόνος σου, και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης.

Σου επιτρέπει να μαθαίνεις ασταμάτητα και να βελτιώνεσαι απίστευτα.

“Θες να πας γρήγορα; Πήγαινε μόνος σου”, για αρχή.

Ειδικά εάν είσαι σε μια παρέα που αισθάνεσαι ότι σε τραβάει προς τα κάτω αντί για προς τα πάνω, που θα βρεις τον εαυτό σου να κλείνεται όλο και περισσότερο.

Όμως, είναι εντάξει για λίγο, αλλά:

Μην επαναπαύεσαι! -Ψάξε και θα βρεις-

2) Θες να πας μακριά; Πηγαίνετε μαζί.

Γιατί, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βρεις κάποια ομάδα για να μπορέσεις να συνεχίσεις.

Και θα είναι γλάροι που αγαπούν να πετάνε όσο και εσύ.

Και πίστεψέ με σε αυτό, το ΘΕΣ, ΔΙΨΑΣ να βρεις ένα θετικό Δίκτυο γύρω σου.

Και αυτό θα είναι το δύσκολο μέρος που θα δείξει εάν τελικά έμαθες κάτι από το μοναχικό σου ταξίδι ή όχι.

Τις προάλλες, συνειδητοποίησα βαθύτατα για άλλη μια φορά την πραγματική σημασία των Θετικών Δικτύων.

Το πρώτο μέρος του Αφρικανικού ρητού είναι “Εάν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος”, εντάξει, αλλά τα μάτια μου έμειναν διάπλατα ανοιχτά όταν συνειδητοποίησα το δεύτερο σκέλος, και συνεπώς και τι να κάνω με αυτό…

“Εάν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αλλά εάν θες να πας μακριά πηγαίνετε μαζί”

3) Οι σχέσεις είναι ο Μεγεθυντικός Φακός

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι οι μεγεθυντικοί φακοί της ανθρώπινης εμπειρίας. Οι άνθρωποι χρειάζονται να ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ πράγματα, εμπειρίες, κλπ., όχι μόνο για την “αποδοχή”, αλλά και για να Μεγενθύνουν (γιγάντια) το συναισθηματικό βάθος της εμπειρίας!

Αλλά ποιόν έχεις δίπλα σου;

Επειδή,

Και αυτό το ρητό δεν αναφέρεται μόνο στους φίλους, αλλά σε κάθε άνθρωπο με τον οποίον περνάς τον χρόνο σου.

Η συνειδητοποίηση ήταν ότι ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ για το ποιοι αποτελούν το “μαζί” κομμάτι του αφρικανικού ρητού. Εμείς είμαστε αυτοί που επιλέγουμε τα δίκτυά μας, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.

Αυτή η συνειδητοποίηση ήρθε από έναν συνδιασμό πηγών, όπως:

4) Δεν χρειάζεσαι πειθαρχία και θέληση

Αυτό βέβαια ισχύει μόνο εφόσον έχεις γύρω σου ανθρώπους που έχουν υψηλότερα στάνταρς για τον εαυτό τους απ’ότι έχεις εσύ. Θα προσπαθείς συνεχώς να τους προφτάσεις, θες δεν θες.

Αλλά όσο κάθεσαι τριγύρω στους ίδιους ανθρώπους ΟΛΗ την ώρα, η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου δεν θα μπορεί να αλλάξει, γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα τείνουν να την επιβεβαιώνουν όλη την ώρα, ασυνείδητα!

Εκεί είναι που θα χρειαστείς όλη την θέλησή σου: στο να προσπαθήσεις να αντισταθείς στο ρεύμα, να κρατηθείς στη νέα εικόνα που έχεις (/θέλεις να έχεις) για τον εαυτό σου – ξέρεις ότι έχεις αλλάξεις, αλλά πώς μπορούν να πειστούν οι άλλοι όταν δεν μπορούν να το δουν;

Μόνο μέσα από επίμονη, συνεχή δράση. Και η δράση χρειάζεται δύναμη θέλησης εάν δεν είναι ήδη συνήθεια (βαθιά ριζωμένη στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου), και εάν είσαι στη διαδικασία της “προσπάθειας” αυτή τη στιγμή…

5) Θετικά VS Αρνητικά Κοινωνικά Δίκτυα

Είτε το θέλουμε είτε όχι, απλά πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όχι μόνο δεν θέλουν να εξελιχθούν, αλλά έχουν και τόσο πολύ φόβο μέσα τους για την αλλαγή, για το καινούριο, που θα προσπαθήσουν να σε σταματήσουν και εσένα.

Θα προσπαθήσουν να σε κρατήσουν στην παλαιά σου εικόνα, απλά και μόνο γιατί θεωρούν ότι αυτό ήταν πιο ασφαλές για σένα.

Μην με παρεξηγείς: Αγαπώ όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει από τη ζωή μου, μέχρι και τον τελευταίο. Δεν υπάρχουν σκληρά ή κακά συναισθήματα για κανέναν τους.

Αλλά η μη-προσκόλληση είναι η κεντρική έννοια της πραγματικής αγάπης. Η μη-προσκόλληση βρίσκεται στην καρδιά της εξέλιξης.

Τους αφήνεις τους άλλους να κάνουν ό,τι θέλουν (ή νομίζουν ότι θέλουν), και εσύ κάνεις αυτό που ΕΣΥ θες.

Συμφωνώ με τον “Αλχημιστή” του Paolo Coelho που λέει ότι η μόνη πραγματική αγάπη είναι αυτή που είναι τόσο δυνατή που σε βοηθάει, και σου επιτρέπει να είσαι ελεύθερος – όχι αυτή που σε φυλακίζει και σε χαντακώνει λόγω ανασφάλειας.

Η πραγματική αγάπη σε βοηθάει στο να “πολεμήσεις τον Καλό Αγώνα” και να “ζεις τον Προσωπικό σου Μύθο”. 

Και η πραγματική αγάπη δεν είναι μόνο ερωτική αγάπη. Είναι και προς τα δύο φύλλα. Είναι το να σε νοιάζεται και να σε υποστηρίζει κάποιος δίχως να περιμένει αντάλλαγμα, δίχως να έχει να κερδίσει κάτι.

Εάν είσαι από τους ανθρώπους που εξελίσσονται και θέλουν να αλλάζουν και να προχωρούν, θα μπορέσουν να συμβαδίσουν μαζί σου μόνο οι άνθρωποι που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν και με την συνεχώς.

Επειδή μπορούν να σε αποδεχτούν σαν ύπαρξη, γιατί δεν φοβούνται την αλλαγή.

Στην πραγματικότητα ξέρουν ότι ενώ η αλλαγή συμβαίνει ούτως ή άλλως, η πρόοδος είναι επιλογή.

Αυτό συνέβη και με τον γλάρο Ιωνάθαν: επειδή ήταν “διαφορετικός” από τους υπόλοιπους, τον στείλαν στην εξορία.

Ανεξαρτήτως του τι ονειρευόταν για την ομάδα του, να επιστρέψει και να τους εμφυσήσει με νόημα για την ύπαρξή τους, να τους δείξει το πώς μπορούν πραγματικά να πετάνε και να σπάσουν τον κάθε τους φραγμό, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων που θεωρούσαν ότι έχουν….

Αλλά οι περισσότεροι γλάροι ΔΕΝ θέλουν να εξελιχθούν. Δεν είναι “ασφαλές” για αυτούς στο μυαλό τους. Αυτό συμβαίνει συνεχώς και σε αυτόν τον κόσμο.

“Εάν προσπαθήσεις να μάθεις αριθμητική στο γουρούνι, και τον χρόνο σου χάνεις, και το γουρούνι ενοχλέις.”(ο αδερφός μου το λέει συχνά αυτό :Ρ )

Όταν ήταν μόνος του στην εξορία, μπορούσε να εκπαιδευτεί όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούσε.

Αλλά μόνο όταν βρήκε και άλλους γλάρους παθιασμένους με τις πτήσεις, περισσότερο σαν τον εαυτό του, μπόρεσε να βελτιωθεί ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ.

Η Δύναμη της Θέλησης χρειάζεται για όσο είσαι τριγύρω σε ανθρώπους με τους οποίους δεν θες να συμμορφωθείς. Σε “Αρνητικά” Δίκτυα.

Και εδώ είναι αυτό που πιστεύω:

Δεν χρειάζεται να είσαι καλά συμμορφωμένος σε μια πρωτοφανώς άρρωστη κοινωνία. (~Krishnamurti~)

Θα πρέπει να ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ τους ανθρώπους στους οποίους θες να μοιάσεις περισσότερο. (~Teo Kark~)

Μην επαναπαύεσαι. Δεν έχεις πολύ χρόνο. Ψάξε αυτό που αγαπάς, και μην επαναπαύεσαι. (~Steve Jobs~)

Φαντάσου να ήσουν συνεχώς μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι τρέχουν 10χλμ κάθε πρωί για την πλάκα τους, και έχουν γενικότερα πολύ πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου διαφορετικά μεταξύ τους; 

Θα χρειαζόσουν δύναμη θέλησης για να -ΜΗΝ- προσαρμοστείς.

Και μόλις αύξησες ραγδαία τις πιθανότητές σου να γίνεις δρομέας και να αποκτήσεις περισσότερη υγεία – εάν αυτά είναι που θες.

ή

Φαντάσου να ήσουν συνεχώς μεταξύ εκατομμυριούχων, επιχειρηματιών, φιλανθρωπιστών, ανθρώπων που δημιουργούν και προσφέρουν πραγματική αξία για τον κόσμο.

Ότι και να’κανες, οι ιδέες τους, η νοοτροπία τους θα βυθιζόταν όλο και περισσότερο στο μυαλό σου και στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

ή

Φαντάσου να ήσουν συνεχώς μεταξύ επιστημόνων, ή συγγραφέων, ή οτιδήποτε, όλη την ώρα.

Ό,τι και να’κανες, κάποιο μέρος τους θα εντυπωνόταν στο ασυνείδητό σου.

– Φαντάσου να ήσουν συνεχώς μεταξύ των Χ ανθρώπων όλη την ώρα. Ότι και να’κανες, ασυνείδητα, ο εγκέφαλός σου θα προσπαθούσε να προσαρμοστεί, απλά και μόνο γιατί αυτό θα θεωρούσε το νέο “φυσιολογικό”!

Το “Φυσιολογικό” είναι αυτό που μας περιβάλλει, όχι αυτό που κάνει η πλειοψηφία του κόσμου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Το “φυσιολογικό” είναι τελείως υποκειμενικό και δεν το έχουμε καταλάβει.

Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι δεν είναι φυσιολογικό το να αλλάζει κάποιος τόσο γρήγορα ή τόσο πολύ, ας διαβάσει τις παρακάτω 2-3 παραγράφους, και εάν ακόμα το πιστεύει, μπορεί να πατήσει Ctrl+W.

6) Ευπροσαρμοστικότητα: Το κλειδί της ανθρώπινης εξέλιξης!

Απλά σκέψου για μια στιγμή. Τι έχουμε εμείς οι άνρθωποι περισσότερο απ’ότι όλα τ’άλλα ζώα και μπορέσαμε να κυριαρχήσουμε σε τόσο μεγάλη επιφάνειας της γης; (στεριά)

Θα μου πεις πως ήταν ο εγκέφαλός μας. Αλλά και ο ίδιος μας ο εγκέφαλος είναι ένα εύπλαστο όργανο!!! Ο εγκέφαλός μας αλλάζει τον εαυτό του το κάθε δευτερόλεπτο! Είναι η ευλυγισία του ανθρώπινου μυαλού, και η ευπροσαρμοστικότητά του που μας οδήγησε σαν είδος εδώ που βρισκόμαστε. Είτε αυτό είναι καλό είτε κακό.

Και είναι αυτή η ευλυγισία που θα κάνει τον άνθρωπο να ευδοκιμεί σε οποιαδήποτε εποχή, ανεξαρτήτως περιστάσεων και συγκυριών. Όπως έλεγε ο S. Covey, ο συγγραφέας του best-seller βιβλίου “Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” στα παιδιά του όλη την ώρα, πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει μια λύση για όλα τα προβλήματα. Θες το μαγικό χαπάκι; Να το:

“Χρησιμοποίησε την Ευρηματικότητα και την Πρωτοβουλία σου” (Use your Resourcefulness and Initiative)”

Αυτό είναι το κλειδί της ανθρώπινης εξέλιξης, όχι μόνο σαν είδος, αλλά και σαν μονάδας.

Δεν υπάρχει η “Επιβίωση του Δυνατότερου” όταν μιλάμε για ανθρώπους, αλλά μάλλον η “Επιβίωση του πιο Ευπροσάρμοστου” (Δημιουργικού).

Και είναι αλήθεια!

Οι άνθρωποι που έγιναν Σπουδαίοι δεν είχαν περισσότερο χρόνο, ή περισσότερα λευτά, ή περισσότερο μυαλό, ή περισσότερο οτιδήποτε. Το ΜΟΝΟ πράγμα που θα χρειαστείς ΠΟΤΕ σου για να εξελιχθείς, είναι η ανθρώπινη Ευρηματικότητά σου!!!

Το να βρίσκεις τον δρόμο σου ανάμεσα στα προβλήματα. Άλλοι το λένε δημιουργικότητα. Αλλά είναι αυτό που παίρνει τον άνθρωπο και τον ανεβάζει πάνω από τα υπόλοιπα ζώα.

Και εδώ έρχεται και ο δεύτερος παράγοντας, που είναι η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ!!!

Θα πρέπει να ΔΡΑΣΕΙΣ σε αυτές τις δημιουργικές παρορμήσεις σου, ή απλώς θα σου φύγουν, και ίσως να μην σου ξαναέρθουν ποτέ.

Χωρίς ΠΡΑΞΗ, ποτέ δεν πήγε κανένας οπουδήποτε. Ακόμα και η λάθος “πράξη”, είναι καλύτερη από το να μην κάνεις τίποτε, γιατί το λάθος θα σου μάθει κάτι. Το να μην κάνεις, όμως, τίποτα, όχι.

7) Εσύ αποφασίζεις ποιον θα βάλεις δίπλα σου.

Λοιπόόόόόόν….

Ποίον έχεις δίπλα σου;

Και τι ανθρώπους δύνασαι να “απολύσεις” από τη ζωή σου; :)

Θυμίσου, όλοι μας έχουμε αυτή τη θανάσιμη ασθένεια εκ γενετής, που λέγεται θάνατος.

Ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος, είτε σ’αρέσει, είτε όχι, και απλά θα πρέπει να το αποδεχτούμε. Ίσως να μην μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα πεθάνουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα ζήσουμε.

Λεπτό προς λεπτό προς λεπτό.

Να θυμάσαι και να ζεις με το παρακάτω ρητό για το Υπέρτατο ανθρώπινο Νόμισμα – την Ευτυχία:

Εάν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο, πραγματικά θα με ευχαριστούσε πολύ να το μοιραστείς με άλλα άτομα που πιστεύεις ότι θα τα βοηθούσε ή θα τα ενδιέφερε… Επίσης:

Μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν το μικρό βιβλιαράκι αυτο-ανακάλυψης, με ερωτήσεις για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να σκεφτείς (αυτό που βλέπεις στην πλαϊνή στήλη), καθώς και αρκετά άλλα δωρεάν εκτυπώσιμα  / εργαλεία για τους συνδρομητές.

6 σκέψεις για το “7 πράγματα που μου έμαθε ένας γλάρος για τις Σχέσεις και την Εξέλιξη.”

  1. Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη για τα καλά σου λόγια! Εάν θες, μπορείς να μοιραστείς κιόλας τι σου άρεσε περισσότερο! 😊

 1. Για δες, λοιπόν, τι χρήσιμα πράγματα μπορεί να σου μάθει ένας γλάρος !

  Χαίρομαι πάρα πολύ που πρόσφατα ανακάλυψα το blog σου και είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσει πάρα πολύ. Είμαι ακριβώς στη διαδικασία που περιγράφει η ανάρτηση σου, προσπαθώ να βγω από έναν βούρκο που καιρό τώρα βρισκόμουν μέσα και να ενδιαφερθώ για την δική μου εξέλιξη και τα δικά μου θέλω.

  Οφείλω παρά μόνο να συμφωνήσω ότι η προετοιμασία γίνεται από τον εαυτό μας αλλά η πραγμάτωση έρχεται σε συνάρτηση με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Είναι αλήθεια ότι παίρνουμε ερεθίσματα από τα άτομα δίπλα μας, γιαυτό καλό είναι να φροντίζουμε να έχουμε τα σωστά.

  Συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σου, θα σε παρακολουθώ στενά από δω και πέρα !

  Καλή συνέχεια !

  1. Doris σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, προσπαθώ να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες των αναγνωστών!! :)

   Έπιασες το νόημα και αυτό που θέλω να πω ακριβώς: παίρνουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες από αυτούς που έχουμε δίπλα μας, αλλά το τι κάνουμε, η προετοιμασία και οι επιλογές μας, και πάλι ανάγονται σε εμας τους ίδιους…!

   Robin Sharma: “With better awareness we make better choices. With better choices we get better results”

   Και πάλι ευχαριστώ, I’ll try my best :)

 2. Very nice post once again, Teo! You write consistently in a very good mentality. Among others mentioned, I pick that we have to work on ourselves and at the same time be able to create an effective social network around us. This bidirectional attraction may look complicated in the beginning but through knowledge and right predispositions the map is more clearly seen…

  1. Angelo thanks for your support and comments, I really appreciate them! :) I think you must know that your site is one of those I look up to, especially for your consistent writing (opposed to my inconsistency on writing till now… )
   The mentality and what you and I write on our posts are clearly results of a lot Inner (and Outer) work and learning, and what I want to emphasise in the next post is that not everything is brilliant, nice and smooth in our lifes as it may seem from our sites.
   I think Blogs are the best way for people to show that to the world, that everyone is like everyone else and all of us have that untapped potential we speak of, but we must work at it, we must train… Talking about clearing the map :)
   Thanks again :)

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top