Το καύσιμο της ζωής – Συναίσθημα και Συγκίνηση

fuel-gauge1

Μέσος χρόνος ανάγνωσης ~10 λεπτά

Συνεχίζοντας από τα προηγούμενα 3 άρθρα, στη σειρά των “6 μυστήριων βημάτων της Μεταμόρφωσης”, αφού κατανόησες:

(1: Οι 6 Ανθρώπινες Ανάγκες – Γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε;)

 • τις Ανάγκες και τις Προτεραιότητές σου, και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις

(Τι είναι ο προσωπικός χάρτης και γιατί κυβερνάει τη ζωή μας;)

 • τη βαρύτητα του προσωπικού σου χάρτη της πραγματικότητας,
 • ότι ο χάρτης δεν είναι η πραγματικότητα,

(2-3-4: Πώς να χαρτογραφήσεις τη δική σου πραγματικότητα)

 • αφού βρήκες τις περιοχές ζωτικής σημασίας,
 • την πορεία σου,
 • αφού ξαναχαρτογράφησες την πραγματικότητά σου, συνειδητά και έτσι όπως εσύ θες,
 • και αφού κατανόησες ένα βασικό σύστημα για να εγκαταστήσεις τον νέο χάρτη στην καθημερινότητά σου,

Σειρά έχει να μάθεις ποιο είναι το καύσιμο για την πορεία σου, αλλά ταυτόχρονα και ποιο είναι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο για να εγκαταστήσεις τον νέο σου χάρτη στο νευρικό σου σύστημα.

Ποιο είναι λοιπόν το καύσιμό μας;

Τι είναι αυτό που μας κάνει να κινηθούμε, να πάρουμε αποφάσεις, να δράσουμε ή να αδρανήσουμε; Αυτό που μας καθαρίζει ή μας θολώνει το μυαλό; Αυτό που κάνει τον οποιονδήποτε άνθρωπο να αλλάξει μέσα σε μία στιγμή, ή αυτό που η έλλειψή του οδηγεί τον οποιονδήποτε άνθρωπο σε μια μεσαία ζωή, μια που ούτε τον ενοχλεί αρκετά για να αλλάξει, αλλά ούτε τον ικανοποιεί αρκετά για να ευτυχίσει;

Όπως θα διάβασες και απ’τον τίτλο, ναι: Είναι τα Συναισθήματα ή αλλιώς και Συγκίνηση.

Όμως έχεις κάτσει ποτέ να σκεφτείς ότι είναι καύσιμο; Δηλαδή ότι καθημερινά καίγεται, αναλώνεται, και χρειάζεται τακτικά ξαναγέμισμα το ενεργειακό μας ντεπόζιτο; Έχεις κάτσει ποτέ να σκεφτείς ποια και πού είναι για σένα τα πρατήρια καυσίμων;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αδειάζεις από ενέργεια όταν δεν βιώνεις κανένα συναίσθημα; Ή ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που σου γεμίζουν το συναισθηματικό σου ρεζερβουάρ;

Πώς μπορεί κάποιος άνθρωπος να περιμένει να κάνει το οποιοδήποτε ταξίδι προς οποιονδήποτε στόχο, μικρό ή τεράστιο, χωρίς να έχει καύσιμα;

Εδώ θα συνοψίσω 5 ΠΟΛΥ ισχυρούς τρόπους να γεμίζεις το ρεζερβουάρ σου, συνειδητά. Αυτό είναι το νόημα άλλωστε, γιατί εάν περιμένεις από τις συγκυρίες, την τύχη, και το περιβάλλον σου να σε γεμίζουν με καύσιμα από μόνα τους, τότε μάντεψε: πολλές φορές θα βρεθείς να σπρώχνεις το αμάξι στη μέση της ερήμου.

1. Πότισε το σώμα σου!

Οι περισσότεροι είναι αφυδατωμένοι όλη την ώρα και δεν το καταλαβαίνουν. Ξέρω ότι δεν τρως και πολλά φαγητά πλούσια σε νερό – όπως φρούτα και λαχανικά. Σίγουρα δεν αποτελούν το 70% της διατροφής σου. Οπότε πιές λίγο νερό. Ενυδατώσου. Ιδίως όταν ξυπνάς το πρωί που έχεις ΏΡΕΣ που δεν ήπιες καθόλου.

Στο βιβλίο του “Your Body’s Many Cries for Water”, o F. Batmanghelidj M.D. δείχνει πώς τα πρώτα σημεία της αφυδάτωσης δεν είναι η δίψα, αλλά η θόλωση της νόησης, και το στέγνωμα του στόματος και του λαιμού – φτάνοντας στο σημείο να δείξει πόσες ασθένειες που είναι αποτέλεσμα έλλειψης καλής ενυδάτωσης του οργανισμού – μέσα από προσωπικές εμπειρίες και θεραπευτικές παρεμβάσεις -με απλό νερό- που έκανε ξεκινόντας τα χρόνια που ήταν φυλακισμένος στην επανάσταση που είχε γίνει στο Ιράν το 1979.

Αν φτάσεις σε σημείο να διψάς, τότε είσαι ήδη πολύ αφυδατωμένος, στερώντας από τα κύτταρα του οργανισμού σου το ζωτικό τους καύσιμο, και κάνοντάς τα να υπολειτουργούν.

Πίνοντας νερό όμως, αυτό που ταυτόχρονα αναγκάζεσαι να κάνεις είναι να αλλάξεις το ρυθμό της αναπνοής σου:

2. Σβήσε τη Μηχανή πρώτα

Όπως στο βενζινάδικο, πρώτα πρώτα θα πρέπει να σβήσουμε τη μηχανή μας: να βγούμε από fight or flight or freeze, και να μπούμε σε pause and plan.  Κλέισε τα μάτια σου, πάρε μερικές (2-10) βαθιές ανάσες, και αφού σβήσεις τη μηχανή τότε μπορείς να βάλεις το οποιοδήποτε συναισθηματικό καύσιμο.

Ένας πολύ ωραίος τρόπος αναπνοής είναι οι “αναπνοές επανεκκίνησης” όπως μ’αρέσει να τις λέω – μάλλον θα δεις το γιατί. Πρώτη φορά είχα ακούσει αυτό το μοτίβο από τον Tony Robbins: Παίρνεις μια βαθιά ανάσα για χ δευτερόλεπτα (πχ 5), την κρατάς χ*4 (εάν η εισπνοή ήταν 5sec την κρατάς 20sec), και εκπνέεις για χ*2 (10sec στην προκειμένη). Το restart το ζεις εκεί που κρατάς την αναπνοή – είναι σαν να βγαίνει όλη η ένταση από όλο σου το σώμα… Παίρνοντας 10 τέτοιες συνεχόμενα, 3 φορές τη μέρα (πρωί – μεσημέρι – απόγευμα/βράδυ), δεν μπορείς να φανταστείς πόση περισσότερη ενέργεια θα έχεις μέσα σε όλη σου τη μέρα…

Μην ξεχνάς ότι χωρίς φαγητό μπορείς να ζήσεις μερικές εβδομάδες, χωρίς νερό και ύπνο λίγες ημέρες, αλλά χωρίς οξυγόνο μόνο λίγα λεπτά. Οπότε έχε στο μυαλό σου αυτή την σειρά βαρύτητας…

3. Κουνήσου και χαμογέλα!!!

Διατάσεις (τέντωμα): η Διάταση του σώματός σου ανανεώνει σε κάποιο βαθμό το περιβάλλον των κυττάρων του οργανισμού σου, καθαρίζοντάς το από τα τριγύρω απόβλητα, και επιτρέποντάς τους να αναπνεύσουν καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο παίρνεις ενέργεια.

Εμένα μου άρεσε φοβερά το να χοροπηδάω στο τραμπολίνο (rebounder) μου και να βάζω από πίσω trance/electro να βαράει από τα ηχεία. Το να χοροπηδάς και να χορεύεις σου αναζωογονούν τόσο άμεσα το σώμα σου, αλλάζοντας τον ρυθμό της αναπνοής σου, επιτρέποντας στον οργανισμό σου να αναπνεύσει καλύτερα μέχρι και στο επίπεδο των κυττάρων. Το να πηδάς και να πέφτεις ξυπνάει τον οποιονδήποτε (δες το Inception για να πειστείς!..).

Θυμάμαι φορές που ήμουν με 3-4 ώρες ύπνο και να έπρεπε να σηκωθώ για να πάω στην κλινική. Είχα δημιουργήσει (συνειδητά) το συνήθειο, με το που σηκωνόμουν το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πιω νερό 0,5L, το δεύτερο ήταν να βάλω μουσική, να ανέβω στο τραμπολίνο μου και να αρχίσω να χοροπηδάω. Στο τρίτο-τέταρτο πήδημα ένοιωθα ήδη να έχω ξυπνήσει (εάν όχι ήδη από τότε που ήπια νερό) (- περί των πρωινών μου συνηθειών θα αναφερθώ εκτενέστερα σε μελλοντικό άρθρο). Ούτε καφέδες, ούτε καμία άλλη διεγερτική ουσία.

Ακόμα και τώρα που χάλασε το τραμπολίνο μου εδώ και ένα εξάμηνο, μ’αρέσει τρελά να βάζω μουσική και να χοροπηδάω πάνω στο ματ γυμναστικής (για να μην κάνω θόρυβο!!!) λες και είμαι σε συναυλία ή να χορεύω. Θες να το πεις αεροβική; Πες το όπως θες.

Τελευταία αύξησα τη συχνότητα που το κάνω αυτό – πλέον το κάνω με κάθε ευκαιρία: όταν ξυπνάω, στα διαλείμματά μου, προτού κάτσω να διαβάσω ή να γράψω ή να κάνω κάτι παραγωγικό, όταν έρχομαι στο σπίτι μου, προτού βγω για βόλτα, και προτού κοιμηθώ, γιορτάζοντας τις επιτυχίες της ημέρας μου, η ενέργειά μου και η διάθεσή μου βρίσκεται στον ουρανό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάνε να πανηγυρίσουν και να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους….

Ταυτόχρονα με οποιοδήποτε από τα παραπάνω, χαμογέλα!!! Πόσες φορές λόγω συνήθειας ή κοινωνικών συνθηκών ξεχνάμε να χαμογελάμε! Συν το ότι όταν πανηγυρίζεις, το νόημα είναι να χαμογελάς και να περνάς καλά!! Λες και πρέπει να υπάρχει λόγος να χαμογελάσεις πέρα απ’το ότι αισθάνεσαι ωραία και κάνεις και τους γύρω σου να αισθάνονται ωραία (τις περισσότερες φορές)!!!

Το να γίνονται καταστροφές και κρίσεις κλπ γύρω σου είναι κάτι που με χάλια διάθεση ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περίπτωση να το αλλάξεις. Οπότε τι περιμένεις για να φτιάξεις τη διάθεσή σου; Την τύχη; Τον καιρό; Την κυβέρνηση να αλλάξει; Μάλλον δικαιολογίες είναι όλα αυτά.. Δεν νομίζω να είναι αναγκαία.

Με το χαμόγελο μαζί μ’όλα τ’άλλα εκκρίνεται και ωκυτοκίνη – η ορμόνη της αγάπης και της σύνδεσης – που από μόνη της σε χαλαρώνει και σου δίνει ενέργεια, και δίνεις στον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο την παύση να απολαύσει τη στιγμή και να συνειδητοποιήσει τι κάνεις τόση ώρα.

Άλλοι προτιμούν να τρέχουν, ή να βγαίνουν για περπάτημα, ή να πηγαίνουν στο κολυμβητήριο, ή στο βουνό, ή στο γυμναστήριο, ή να κάνουν yoga για λίγα λεπτά. Πειραματίσου. Χρειάζεσαι τακτικά μέσα στην ημέρα σου σωματική ανανέωση πέρα απ’όλα τ’άλλα. Εάν δεν χρησιμοποιείς την ενέργεια που έχει το σώμα σου, αυτή συνεχώς θα μειώνεται.

“Ό,τι δεν αναπτύσσεται, πεθαίνει.”

Αυτό που ξεκίνησα τελευταία να εκπαιδεύομαι να καταφέρω, είναι κάτι που ήθελα από πιτσιρικάς να κάνω, αλλά πάντα φοβόμουν: Handstand – στήριξη στα χέρια. Οπότε το έχω βάλει στόχο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να μπορώ να σταθώ για τουλάχιστον 60sec στα χέρια μου ανάποδα. Είναι από εκείνους τους στόχους που δεν έχουν κάποιο πρακτικό νόημα, αλλά είναι τρελοί, παιδικοί, σε κάνουν να περνάς ωραία και να γελάς, και σου καταρρίπτουν όρια και φόβους που σου έχει βάλει το μυαλό σου. :)

Όποιος θέλει να το προσπαθήσει μαζί μου, ευπρόσδευκτος – εδώ είναι το πώς (στα αγγλικά): The Beginner’s Guide to Handstands

4. Βρες τα μεγάλα σου ΓΙΑΤΙ!

Πριν από 2 χρόνια ένας φίλος μου είχε προτείνει να δω ένα μικρό βίντεο στο youtube. Μετά από αυτό, μπόρεσα να μιλήσω ξεκάθαρα για πολλά πράγματα στους γονείς μου, να με κατανοήσουν και να με υποστηρίξουν σε όλα αυτά που κάνω, ενώ προηγουμένως τα θεωρούσαν άνευ σημασίας και ήταν αντίθετοι. Από εκεί και πέρα όλη μου η ζωή και ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο, τις σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, άλλαξε.

Το βίντεο αυτό ήταν το παρακάτω. Παραθέτω τη μικρή έκδοση που είχα δει εγώ αρχικά (5 λεπτά) – και μετά είδα ολόκληρο το TED video:

Ολόκληρο το βιντεάκι του TED – το οποίο είναι πραγματικά εκπληκτικό – με ελληνικούς υπότιτλους μπορείς να το βρεις εδώ. Ο Simon Sinek είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Start With Why, και όλο του το έργο και η δουλειά είναι διαμάντι.

Με λίγα λόγια, πρέπει να ξεκαθαρίσεις πρώτα στον εαυτό σου το ΓΙΑΤΙ κάνεις κάτι. Πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι, και ξεκίνα να γράφεις όλους τους λόγους που σου έρχονται. Από επιφανειακούς μέχρι βαθύτατους. Συνέχισε, μέχρι να βρεις τον πιο σημαντικό για σένα. Θα το καταλάβεις ότι είναι ο πιο σημαντικός γιατί θα σου δημιουργήσει βαθύτατα συναισθήματα. Θα είναι ο πραγματικός λόγος που κάνεις κάτι.

Και απ’τη στιγμή που θα το ξεκαθαρίσεις για τον εαυτό σου, θα μπορείς να το εξηγήσεις και στον οποιονδήποτε άλλον και να σε καταλάβει. Το αν θα σε υποστηρίξει είναι ζήτημα του αν πιστεύει το ίδιο. Όμως θα σε κατανοήσει, και αυτοί που θα σε υποστηρίξουν, θα το κάνουν με όλη τους την καρδιά, γιατί θα πιστεύουν το ίδιο, και επομένως θα σε βοηθούν, θα σε συμπαθούν και θα σε υπακούνε, όχι γιατί εσένα, αλλά για τον εαυτό τους.

Γράφοντας το ΓΙΑΤΙ θες να καταφέρεις τους στόχους που θες, είτε μεμονωμένους, είτε ως σύνολο, είναι η παράγραφος που θα σε κινητοποιεί όταν δεν θα έχεις άλλη ενέργεια. Είναι η παράγραφος που θα σε κάνει να πετάγεσαι απ’το κρεββάτι σου το πρωί μόλις τη θυμάσαι. Είναι η παράγραφος που θα κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή σου. Τόσο σημαντικό είναι.

Χωρίς ένα ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα. Χωρίς να ξέρεις το γιατί κάνεις αυτά που κάνεις, όταν τα πράγματα ζορίσουν – και να’σαι σίγουρος – θα ζορίσουν – θα χάσεις το νόημά σου, θα ξεχάσεις τους στόχους σου, και τα παρατήσεις.

Κάτσε αναλογίσου το, και αφιέρωσέ του χρόνο, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εάν όχι καθημερινά, να το σκέφτεσαι και να το ξεκαθαρίζεις όλο και περισσότερο, μαζί με τους στόχους σου. Είναι αυτό που θα σου βάλει το συναίσθημα στο όραμα που έχεις… Και είναι αυτό που πάντα έκανε τον άνθρωπο να εξελίσσεται και να κατακτάει νέους ορίζοντες. :)

Βρες τους λόγους ΓΙΑΤΙ θες να καταφέρεις αυτά που θες να καταφέρεις, αλλά και ΓΙΑΤΙ θες να αλλάξεις αυτά που πρέπει να αλλάξεις.

 • ΓΙΑΤΙ πρέπει να το κάνεις ΤΩΡΑ και όχι κάποια άλλη στιγμή;
 • ΓΙΑΤΙ τόσο συγκεκριμένα και όχι λιγότερο;
 • Πολλές φορές όταν λες στον κόσμο να βάλει έναν στόχο στα οικονομικά του, μπορεί άνετα να σου ξεφουρνίσει ένα νούμερο “1.000.000€”!!! Οκ, ΓΙΑΤΙ τόσα; Άμα τον ρωτήσεις τι τα θέλει αυτά, μπορεί να σου βρει μερικά πράγματα που ίσως να του άρεσε να έχει. Κανένα από αυτά δεν θα είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ για αυτόν (διαφορετικά ήδη θα είχε βγάλει το 1.000.000 ή θα είχε πεθάνει προσπαθώντας) και τις περισσότερες φορές για να κάνει αυτά που θέλει χρειάζεται πολύ λιγότερα από 1.000.000.
 • Και ΓΙΑΤΙ τώρα, και όχι κάποια άλλη στιγμη; Γιατί όχι σε μερικά χρόνια;…..

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί ο κόσμος δεν κινείται προς αυτά που νομίζει ότι είναι στόχοι του; Α, και άλλος ένας λόγος:

Εγκατάσταση του νέου Χάρτη στο Νευρικό σου Σύστημα

Εάν δεν το κατάλαβες από μόνος σου από τα παραπάνω, τότε να το εξηγήσω εδώ: Το δεύτερο στοιχείο που χρειάζεσαι για να εγκαταστήσεις τον προσωπικό σου χάρτη στη ζωή σου και στο νευρικό σου σύστημα – να σου γίνει αυτόματος με λίγα λόγια, πέρα από την επανάληψη, είναι η αναγνώριση και ο έπαινος.

Κάτι που ξεχνάνε τόσοι πολλοί άνθρωποι: μόλις καταφέρουν κάτι, τρέχουν να πάνε στο επόμενο. Δεν στέκονται μια στιγμή να αναγνωρίσουν τι έκαναν, να επαινέσουν τον εαυτό τους, ή να το γιορτάσουν. Δεν επιβραβεύουν τον εαυτό τους. Αναγνώριση μπορεί να γίνει ακόμα και λεκτικά ή από μέσα σου.

“Μπράβο ρε φίλε, τα κατάφερες! Το έκανες!”

Επιβραβεύοντας τον εαυτό σου – και τους άλλους – κάθε φορά που κινείται βάσει του νέου χάρτη και των νέων πεποιθήσεών σου, και κάθε φορά που καταρρίπτεις τα όρια του μυαλού σου, μαθαίνεις τον εαυτό σου να ΘΕΛΕΙ να το κάνει και άλλες φορές.. Γιορτάζοντάς το με άλλους το κάνει ακόμα πιο ισχυρό εννοείται.

Βρες τρόπους να χτίσεις το σεβασμό που έχεις προς τον εαυτό σου. Ξεκίνα από μικρούς και λίγους στόχους, και επίτευξέ τους 100%. Χτίσε μια εικόνα για τον εαυτό σου ότι ό,τι θέσεις σαν στόχο, ΜΠΟΡΕΙΣ να το καταφέρεις, και ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Και μετά γιόρτασέ το αυτό.

“Και όμως, γνωρίζω -όπως θα γνωρίζεις και εσύ- ανθρώπους που θεωρούν έγκλημα να αφήσουν την οικογένεια ή τους υπαλλήλους τους έξι ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά τους αφήνουν έξι ημέρες και έξι εβδομάδες, καμιά φορά και εξήντα χρόνια, χωρίς να τους προσφέρουν την εγκάρδια εκτίμηση που λαχταρούν σχεδόν όσο και το φαγητό.” ~Dale Carnegie –How to Win Friends & Influence People

Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσω άλλους 2 σημαντικούς τρόπους να βάζεις συναισθηματικό καύσιμο στον οργανισμό σου – τη δύναμη της Εστίασης, και του Λεξιλογίου.

Συνοπτικά τα 6 βήματα της Μεταμόρφωσης είναι τα εξής:

 1. Αναγνώρισε και Ιεράρχησε τις 6 Ανάγκες σου.
 2. Βρες τις τοποθεσίες στον χάρτη σου.
 3. Παρατήρησε την πορεία σου στον χάρτη
 4. Ξαναφτιάξε τον χάρτη σου, συνειδητά αυτή τη φορά.
 5. Βάλε καύσιμα για το ταξίδι.
 6. Αποφάσισε ότι θα το κάνεις, και ξεκίνα με σιγουριά.

Και το βιντεάκι του Tony Robbins στο Ted είναι εδώ – για να βάλεις ελληνικούς υπότιτλους, πάτα τον από κάτω σύνδεσμο:

https://www.ted.com/talks/tony_robbins_asks_why_we_do_what_we_do

 

Εάν σου άρεσε το άρθρο αυτό, σε βοήθησε κατά κάποιο τρόπο, σε έκανε να καταλάβεις κάτι, σου έδωσε κάποια ιδέα, γράψε μια δυο γραμμές στα σχόλια, ή μοιράσου το με άτομα που ξέρεις ότι θα τα βοηθήσει επίσης. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις 3πλό καλό: για το άτομο, για τον εαυτό σου, και για την κοινότητα του Neuroselfmastery. Σε ευχαριστώ :)

Τα άρθρα της σειράς “τα 6 βήματα της μεταμόρφωσης” είναι τα εξής:

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top