Ο φαροφύλακας και το καθήκον του

Ο νέος φαροφύλακας, με το λίγο πετρέλαιο που είχε, πήγε και άναψε το φάρο του, καθώς έπεφτε το σκοτάδι. Πολλά περαστικά πλοία είχαν αποφύγει τη βραχώδη ακτή.

Ένα βράδυ, ένας ηλικιωμένος άντρας, που ζούσε εκεί κοντά και του είχε τελειώσει το πετρέλαιο, χρειάστηκε να δανειστεί για να φωτίσει το σπίτι του, οπότε ο φαροφύλακας του έδωσε λίγο.

Ένα άλλο βράδυ, ένας ταξιδιώτης χτύπησε την πόρτα του φάρου, και ικέτεψε τον φαροφύλακα να του δώσει λίγο πετρέλαιο για να ανάψει τη λάμπα του και να συνεχίσει το ταξίδι του, καθώς θα έπρεπε να περάσει από ένα επικίνδυνο δάσος. Ο φαροφύλακας υπέκυψε στην παράκλησή του, και του έδωσε το πετρέλαιο που χρειαζόταν για να συνεχίσει.

Ένα τρίτο βράδυ τον ξύπνησε μέσ’τη νύχτα μια μητέρα που του χτυπούσε επίμονα την πόρτα. Τον παρακάλεσε να της δώσει λίγο πετρέλαιο για να φωτίσει το σπίτι της και να μπορέσει να μαγειρέψει κάτι για τον άντρα της και τα τρία μικρά της παιδιά. Πάλι εκείνος συμφώνησε.

Μετά από λίγες μέρες όμως, όλο του το πετρέλαιο τέλειωσε, δεν μπόρεσε να βρει από κανέναν συγχωριανό του να δανειστεί, και έτσι ο φάρος έσβησε.

Τις επόμενες μέρες πολλά πλοία έπεσαν στα βράχια και αμέτρητες ζωές χάθηκαν, επειδή ο φαροφύλακας ξέχασε να συγκεντρωθεί στην προτεραιότητά του.

Δεν το έκανε από κακία, ήθελε να προσφέρει στους συνανθρώπους του πραγματικά. Όμως, προσέφερε εις βάρος του πρωταρχικού του σκοπού.

Παραμέλησε το βασικό του καθήκον και πλήρωσε ένα πολύ υψηλό τίμημα.

Μερικές Σκέψεις…

  • Ο φαροφύλακας είχε το πετρέλαιο για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό – δεν ήταν έμπορος ή δανειστής πετρελαίου, ήταν φαροφύλακας. Είχε επιλέξει να αναλάβει αυτή την ευθύνη – και επειδή την αμέλησε, κόστισε πολλές ζωές.
  • Το να δίνει πετρέλαιο από δω και από κει το έκανε από καλοσύνη. Με την καλή του πρόθεση να βοηθήσει τον κόσμο το έκανε και αυτό. Οπότε κατανόησε ότι οι προθέσεις ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ πολλές φορές.
  • Οι προτεραιότητές σου μετράνε περισσότερο, και το αποτέλεσμα μετράει περισσότερο.
  • Ποιο είναι το δικό σου καθήκον; Ποιο έχεις επιλέξει ως υποχρέωσή σου και καθήκον σου για τη ζωή σου;
  • Το έχεις πρώτο και το πληρείς, ή το βάζεις σε δεύτερη μοίρα και το αμελείς – θελημένα ή άθελά σου; Γιατί αν το αμελείς, θα κοστίσει ζωές.
  • τις περισσότερες φορές, τα ΟΧΙ που πρέπει να πούμε, τα άκυρα που πρέπει να ρίξουμε, και η αφοσίωσή μας σε έναν σκοπό είναι απείρως σημαντικότερα από το να γίνουμε οι “yes-men”, αυτοί που λένε συνεχώς ναι σε όλα και καταλήγουν να κυνηγούν την ουρά τους και να είναι απασχολημένοι όλη την ώρα κάνοντας τίποτα σημαντικό.
  • τα ΟΧΙ προς τους άλλους και προς τους περισπασμούς είναι πιο εύκολο να ειπωθούν αν έχεις ένα μεγάλο, δυνατό, φλεγόμενο ΝΑΙ μέσα σου για κάτι σημαντικότερο.

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top