Πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα; (μέρος 1)

Ή αλλιώς, πώς να μπορώ να θυμάμαι τα πάντα, ακόμη και μήνες μετά;

Μία μαθήτρια της 3ης λυκείου, η Ελένη, που θέλει να περάσει Ιατρική, έχει πρόβλημα με τη βιολογία, και την "παπαγαλία". Και μου έστειλε να με ρωτήσει:

"Πώς θα μπορούσα να την απομνημονεύσω καλύτερα;

Μερικοί λένε την απομνημόνευση "παπαγαλία". Αν και δεν είναι πάντα έτσι.

Στην 3η λυκείου, η Βιολογία, δυστυχώς, ήταν και για μένα εφιάλτης. Ιδίως γιατί ήθελα καλό βαθμό στις Πανελλήνιες, για να πάω Ιατρική.

Δεν το είχα καθόλου με την παπαγαλία, και δεν αγαπούσα καθόλου τα μαθήματα που ήθελαν σκέτη απομνημόνευση. Γιατί δηλαδή να μην τα πω όπως τα κατάλαβα; Ήθελα όμως τον βαθμό, οπότε, αναγκαστικά ξεκίνησα να το κάνω...

Τι κατάλαβα στην πορεία, τελειώνοντας την Ιατρική;

Κατ'αρχήν, σε όλα θέλω να θυμάσαι πως: το ότι κατάλαβες κάτι, ΔΕΝ σημαίνει πως το έχεις απομνημονεύσει κιόλας. Και αυτό ισχύει για όλα τα μαθήματα και όχι μόνο για την Βιολογία κατεύθυνσης ή την Ιστορία.

Το ξαναλέω για να το θυμάσαι και μετά, στην Ιατρική ή σε όποια σχολή πας, όποιο δρόμο και να ακολουθήσεις, και στη ζωή σου γενικότερα. Κάτι που θα γίνει ακόμα πιο εμφανές:

Το ότι κατάλαβες κάτι, ΔΕΝ σημαίνει πως το έχεις απομνημονεύσει
και πως θα το θυμάσαι κιόλας. 

Κατανόηση και απομνημόνευση είναι δύο τελείως ξεχωριστές διαδικασίες και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται έτσι.

Το κατάλαβες; Ναι. Το θυμάσαι; Ναι... Είσαι σίγουρος; Επανέλαβέ το τότε!

Πώς μπορώ να βελτιώσω την απομνημόνευση;

(και όχι μόνο "παπαγαλία")

1. Πρώτα κατάλαβε τι ακριβώς λέει το κείμενο.

Μην προσπαθήσεις να παπαγαλίσεις κάτι χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις έτσι όπως το'χει μέσα στο βιβλίο, google it, ή κάνε κάτι για να το ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου πρώτα, προτού προσπαθήσεις να το απομνημονεύσεις.

2. Κάνε άπειρες επαναλήψεις, φωναχτά,
χωρίς να κοιτάς το βιβλίο (το κλασσικότερο).

Με αυτόν τον τρόπο τεστάρεις τον εαυτό σου τι πραγματικά ξέρει, και όχι μόνο τι έχει καταλάβει.

Το να ξαναδιαβάζεις τα ίδια ξανά και ξανά δεν ωφελεί πουθενά - κοροϊδεύεις τον εαυτό σου πως τα θυμάσαι, βαριέσαι, αποσπάσαι εύκολα και χάνεις το χρόνο και την ενέργειά σου. Και δημιουργείς την ψευδαίσθηση πως τα ξέρεις (γνωστό ως Dunning-Kruger effect).

Κάνε ερωτήσεις και απάντησέ τες. Βάλε κάποιον άλλον να σε ρωτήσει. Κάνε καρτέλες ερωταπαντήσεων στο Anki. Μόνο τα τεστς και οι ερωταπαντήσεις δείχνουν τι πραγματικά ξέρεις.

3. Κάνε τακτικές επαναλήψεις όλο το βιβλίο,
μέχρι εκεί που έφτασες.

Όχι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο που διάβασες. Απ'την αρχή, πέρνα το στα γρήγορα. Θες όλα να μπαίνουν σιγά σιγά σε μακροπρόθεσμη μνήμη.

Όσο καλύτερα θυμάσαι τα προηγούμενα, τόσο αραιώτερες επαναλήψεις απαιτούν.

*Ξαναεπαναλαμβάνω στο πρόγραμμα ερωταπαντήσεων Anki επιλέγεις πότε να ξαναεμφανίσει την κάθε καρτέλα ανάλογα με το πόσο εύκολο σου φάνηκε (aka "Spaced Repetition").*

4. Όταν τα καταλαβαίνεις όλα,
προσπάθησε να τα κάνεις εικόνα στο μυαλό σου
.

Για κάθε πρόταση / παράγραφο / κεφάλαιο / έννοια κλπ, κάνε μία εικόνα ή ένα μίνι "βίντεο". Και παίξε με αυτές τις εικόνες στη φαντασία σου. Θες να τα ζήσεις, να τα βιώσεις, όσο πιο έντονα γίνεται.

Πώς μπορούν, όμως, να είναι πιο αξιομνημόνευτες οι εικόνες;

Και ποιος είναι ο τρόπος που ακόμα και οι πρωταθλητές μνήμης χρησιμοποιούν για να απομνημονεύσουν δεκάδες τράπουλες με ανακατεμένα τα τραπουλόχαρτά τους σε λίγα λεπτά;

Τη συνέχεια μπορείς να τη διαβάσεις στο επόμενο μέρος, εδώ: Πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα; (μέρος 2ο).

Αν θες 15+ συμβουλές για ταχύτερο και αποτελεσματικότερο διάβασμα, κοίτα εδώ.

Εάν θες να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου στο διάβασμα, αυτό το άρθρο είναι μόνο η αρχή. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα των μαθητών και των φοιτητών ή όσων έχουν διάβασμα;

1 - "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ."

2 - "Δεν έχω όρεξη να διαβάσω."

Γι'αυτό το λόγο δημιούργησα ένα πακέτο με όχι 1, όχι 2, αλλά 3 απαραίτητα και άμεσα εφαρμόσιμα video Courses, το οποίο το ονόμασα  “Μόνο τα Σ.Ο.Σ.” - για πρακτικές και άμεσες λύσεις σε Συγκέντρωση, Όρεξη, και Συνήθειες


Από τα 3 Course του πακέτου, πληρώνεις μόνο τα δύο. Το 3ο είναι δώρο από εμένα.  Επίσης θα λάβεις και αρκετό έξτρα υλικό - Webinar Recordings και άλλα.


Μπες και δες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα.

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top