5 συμβουλές για το πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα! (+video)

Aυτό το βίντεο το γύρισα για να απαντήσω στη Θεοδώρα, που είναι 2α Λυκείου και θέλει να δώσει για Ιατρική του χρόνου. Όπως πολύς κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αποστήθιση, και γι'αυτό με ρώτησε αν έχω κάποια συμβουλή.

Ήταν η κατάλληλη αφορμή και ευκαιρία να συνεχίσω να γράφω, και να κάνω βίντεο που ήθελα από καιρό.

Έχω, λοιπόν, 5 συμβουλές για το πώς να απομνημονεύεις και να αποστηθίζεις καλύτερα - μπορείς να διαβάσεις περισσότερα, σε προηγούμενα άρθρα, εδώ:

1. Η Απομνημόνευση ΔΕΝ είναι το ίδιο με την Κατανόηση

Και το ανάποδο - η Κατανόηση ΔΕΝ είναι το ίδιο με την Απομνημόνευση. Μπορείς να θυμάσαι πράγματα που δεν καταλαβαίνεις, αλλά και να καταλαβαίνεις, ενώ δεν πρόκειται να το θυμάσαι.

Πολλές φορές συγχέουμε αυτά τα δυο και πιστεύουμε πως επειδή καταλαβαίνουμε κάτι, σημαίνει πως θα το θυμηθούμε κιόλας.

Δεν ισχύει.

Το πέρναγα σε όλη την ιατρική - σου συμβαίνει όταν διαβάζεις κάτι οικείο και γνωστό - ιδίως όταν κάνεις "επανάληψη", οπότε πιστεύεις ότι το ξέρεις και πως θα το θυμηθείς - και όταν σε ρωτάνε "Τι διάβασες;" το μυαλό σου είναι κενό - δεν θυμάσαι τίποτα.

Γιατί;

Έπεσες στην παγίδα: Πίστευες ότι θα το θυμηθείς και πως θα είναι εκεί όταν το χρειαστείς.

Όμως στην πραγματικότητα το καταλάβαινες όταν το διάβαζες, και γι'αυτό το διάβαζες μηχανικά.

Οπότε δεν του αφιέρωσες αρκετό χρόνο, δεν το ανέλυσες αρκετά, δεν το έκανες αρκετά αξιομνημόνευτο.

Δεν το έβαλες κάπως στο μυαλό σου ώστε να μπορείς να το ξαναβρείς, και έτσι έπεσε στον ωκεανό της Μνήμης και χάθηκε. Και όταν σου λένε μετά "ψάρεψέ το", δεν μπορείς να το ανασύρεις (ανακαλέσεις).

Αν θες, διάβασε περισσότερα για αυτό, εδώ: Πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα; (μέρος 1)

2. Κάνε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ περάσματα - επαναλήψεις

Ξανά και ξανά και ξανά. Κάνε ένα πρώτο πέρασμα για να καταλάβεις τι λέει το κείμενο, και μετά πήγαινε σιγά σιγά - εάν θες να το απομνημονεύσεις όλο (αποστήθιση λέξη προς λέξη - "Verbatim") - ξανά πρόταση - πρόταση, παράγραφο παράγραφο.

Όταν τελειώσεις την επόμενη συνεχίζεις ξανά 1η και 2η.

Μετά διαβάζεις 3η. Μετά ξανά 1η και 2η και 3η, κ.ο.κ.

Διαβάζεις, κλείνεις το βιβλίο, προσπαθείς να τα επαναλάβεις. Ξαν'ανοίγεις και βλέπεις πώς τα πήγες.

Σίγουρα είναι βάναυση διαδικασία, κυλάει πάρα πολύ αργά, αλλά (ΜΟΝΟ) αν θες την τελειότητα, θα πρέπει να βάλεις τον κόπο.

Αυτό που έχουν βρει είναι ότι - ανεξαρτήτως δυσκολίας - κάτι το οποίο μαθαίνεις θα πρέπει να το κάνεις επανάληψη σε 1 ώρα, σε 24 ώρες, σε 1 εβδομάδα, σε 1 μήνα, σε 3 μήνες, σε 6 μήνες κ.ο.κ. - αυτό το λένε "καμπύλη μάθησης", ώστε να μπει κάτι στη μακροχρόνια μνήμη.

Σε αυτό βασίζεται και το "Spaced Repetition" για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα.

Αυτό βέβαια πάει και ανάλογα με τη δυσκολία απ'αυτό που μαθαίνεις, και ανάλογα το χρόνο και την ενέργεια που του αφιέρωσες για να το κάνεις αξιομνημόνευτο, ώστε να το θυμάσαι.

Γι'αυτό και είναι τόσο σημαντικές οι συχνές επαναλήψεις ώστε να δεις τι ξέρεις και τι όχι.

Ξανά:

  • Τέλειωσες μία παράγραφο; Επανάληψη. 
  • Τέλειωσες δεύτερη; Πρώτη + Δεύτερη.
  • Μετά 3η - και 1η-2η-3η.
  • Μετά 4η. Και 1η-2η-3η-4η.

Είναι σίγουρα κουραστικό, αλλά είπαμε - πόσο πολύ το θες;

3η συμβουλή: Κάνε ΖΩΝΤΑΝΕΣ εικόνες.

Κάνε αξιομνημόνευτες, παλαβές, κινούμενες εικόνες. Βάλε αισθήσεις - οσμή (περίεργες / αγαπητές ή σιχαμερές μυρωδιές), εικόνα, έντονα χρώματα αίσθηση αφή κίνηση, σεξουαλικές σκηνές και υπονοούμενα τείνουμε να τα θυμόμαστε καλύτερα, πράγματα τρομαχτικά, έντονα, περίεργα. Όλα αυτά τείνουμε να τα θυμόμαστε.

Όταν κάνεις εικόνες ζωντανές με τέτοιο τρόπο, θα τα θυμάσαι πολύ πιο εύκολα.

Το δύσκολο με αυτή την τεχνική είναι να οπτικοποιήσεις (κάνεις εικόνα) γενικές έννοιες που δεν μπορείς εύκολα να τα κάνεις εικόνα, οπότε εκεί θα πρέπει να σκεφτείς τι εννοεί αυτή η λέξη - ώστε να την παρομοιάσεις με κάτι που εννοεί, ή να σπάσεις τη λέξη σε μέρη που σου θυμίζουν κάτι - έννοιες/μικρότερες λέξεις που σου δίνουν μία ζωντανή εικόνα. Και τα βάζεις μαζί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αυτού που θες να θυμάσαι, σαν ένα πακέτο πληροφορίας μέσα στην εικόνα.

Προφανώς όταν κάνουμε τέτοιες εικόνες, δεν υπάρχουν Politically correctness, ρατσισμός, εθνικισμός, και όλες οι υπόλοιπες έννοιες που έχουμε για να συνεννοούμαστε - γιατί η μνήμη δε λειτουργεί με τέτοιους περιορισμούς. Οπότε συγγνώμη εκ των προτέρων αν προσβληθεί κάποιος με τα αναγραφόμενα επί του θέματος.

4. Τέσταρε τον εαυτό σου - Ξανά και ξανά

Και ξανά, και ξανά, και ξανά - και βάλε και άλλους να σε ρωτήσουν, κάνε πολλές ερωτήσεις, κλείσε το βιβλίο και επανέλαβέ τα. Βάλε φίλους σου να σε ρωτήσουν, τους γονείς σου, ηχογράφησε ερωτήσεις με το κινητό σου.

Γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τι έχεις κάνει "δικό σου", τι έχεις απομνημονεύσει, είναι να το τεστάρεις - τα τεστ είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Επιβεβαίωση του αν όντως θυμάσαι ή αν απλά κατάλαβες χωρίς να θυμάσαι.

Αυτό συνδέεται και με την πρώτη συμβουλή - και πέφτουμε στην παγίδα ιδίως όταν κάτι το κάνουμε "επανάληψη", επειδή μας φαίνεται οικείο, νομίζουμε πως τα ξέρουμε επειδή το καταλαβαίνουμε - και πιστεύουμε ότι θα το θυμόμαστε κιόλας. Λάθος. Ο μοναδικός τρόπος να δούμε τι ξέρουμε είναι να τεστάρουμε τον εαυτό μας - ή να μας τεστάρουν άλλοι (βλέπε εξέταση/τεστς/διαγωνίσματα κλπ).

Κατά μία έννοια, όπως θα γράψω και σε άλλο άρθρο, και η ζωή μας τεστάρει ξανά και ξανά να δει τι έχουμε καταλάβει. Είναι ο μοναδικός τρόπος να εγκατασταθεί το μάθημα μέσα μας.

Ένας άλλος τρόπος για να τεστάρεις τον εαυτό σου είναι οι καρτέλες με ερωταπαντήσεις - από τη μία μεριά η ερώτηση - απ'την άλλη η απάντηση.

Αυτό που εγώ αγαπώ και έκανα είναι να φτιάξω τέτοιες ηλεκτρονικές "τράπουλες" με καρτέλες ερωταπαντήσεων σε μία δωρεάν εφαρμογή που λέγεται Anki (κατέβασέ την εδώ) - ή Ankidroid (για Android) - υπάρχουν και άλλα.

Κεντρικό μενού με κεφ./συστήματα

Παράδειγμα καρτέλας για συμπτώματα από σύνδρομο Cushing

Αυτό το ανακάλυψα όταν είχα απηυδήσει με την Παθολογία και είχα πολλά που έπρεπε να απομνημονεύσω, πέρα απ'την "κατανόηση", και έτσι έκανα μία ολόκληρη τράπουλα με 750+ ερωταπαντήσεις εφ'όλης της ύλης, με αξιομνημόνευτες απαντήσεις / μνημονικές τεχνικές.

Εάν είσαι Ιατρική και σε ενδιαφέρει, μπορείς να τη βρεις πατώντας εδώ.

Το καλό αυτού του προγράμματος είναι ότι σου εμφανίζει τις κατάλληλες καρτέλες την κατάλληλη στιγμή - ανάλογα με το πόσο εύκολο ή δύσκολο σου ήταν να θυμηθείς την απάντηση, σε ολοένα αυξανόμενο χρονικό διάστημα.

Κάτι που σου ήταν εύκολο, μπορείς να πατήσεις να στο ξανα-εμφανίσει σε 2-3 μέρες και μετά ξανά σε 1-2 εβδομάδες, ενώ κάτι που σου ήταν δύσκολο, πατάς να στο ξαναδείξει σε 5 λεπτά.

Αυτό ονομάζεται "Spaced Repetition" (= "Διαστημική Επανάληψη"... ?

5. Άλλαζε περιβάλλον - διάβασε σε διαφορετικά μέρη

Σε όσα περισσότερα μέρη διαβάσεις κάτι ή το κάνεις επανάληψη ή κάτσεις να το σκεφτείς, τόσο πιο εύκολα θα το θυμάσαι.

Κάνε επανάληψη σε διάφορα μέρη όπως π.χ. στο σχολείο, στο δρόμο (προσοχή τ'αμάξια), στη βιβλιοθήκη, σε καφετέρειες (δύσκολο για κάποιους), σε σπίτια συγγενών ή φίλων σου (εάν μπορείτε να διαβάσετε μαζί και δεν αποσπάστε πανεύκολα λόγω παρέας).

Στο σπίτι σου: στο σαλόνι, στο διάδρομο, στην κρεββατοκάμαρα, στην τουαλέτα, στην μπανιέρα, στο γραφείο, στην κουζίνα, στο μπαλκόνι, στο δωμάτιό σου, στο πάτωμα σε άλλες γωνείες και σημεία (απέφευγε το κρεββάτι σου για να μην το συνδιάσεις με διάβασμα και σου χαλάσει τον ύπνο).

Ο εγκέφαλός μας τείνει να συνδέει (κρεμάει) πληροφορίες σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή αντικείμενο, όταν διαβάζεις και τεστάρεις τον εαυτό σου στο ίδιο μέρος συνεχώς.

Εάν αλλάζεις συνεχώς το περιβάλλον σου, ενώ προσπαθείς να ανακαλέσεις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να "κρεμάσει" (συνδέσει) πληροφορίες στο εξωτερικό περιβάλλον.

Έτσι, προκαλείται να κάνει πιο αξιομνημόνευτα αυτά που προσπαθείς να ανακαλέσεις, και πιο γερά συνδεδεμένες μεταξύ τους τις πληροφορίες, ώστε να μπορεί να τις ανακαλέσει ανεξαρτήτως του πού βρίσκεσαι.

Αν για παράδειγμα διαβάζεις συνέχεια στο δωμάτιό σου - στο γραφείο σου, περισσότερες πληροφορίες θα προσδεθούν σε αυτό, και θα θυμάσαι πολύ ευκολότερα και περισσότερα όσο είσαι και τεστάρεις τον εαυτό σου στο γραφείο σου.

Αυτό μπορεί να σου δώσει την ψευδαίσθηση πως θα τα θυμάσαι και αργότερα, και αλλού - αλλά όταν σε ρωτήσουν στην τάξη, το μυαλό σου θα κολλήσει - γιατί δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει - δεν έχει τα ερεθίσματα του γραφείου, πάνω στα οποία έχει "κουμπώσει" τη νέα "ξεκάρφωτη" πληροφορία.

Θα κοιτάς το κενό και δε θα μπορείς να τα θυμηθείς, γιατί τα έχεις συνδέσει με κάτι που έβλεπες στο δωμάτιό σου.

Εγώ προσωπικά, έκανα βόλτες, περπατούσα σε όλο το σπίτι, γύρω απτην τραπεζαρία, πάνω κάτω τον διάδρομο κλπ όταν έκανα επαναλήψεις (κάνεις και τη γυμναστικούλα σου).

Οπότε, ιδίως όταν τεστάρεις τον εαυτό σου, τέσταρέ τον σε διαφορετικά μέρη και περιβάλλοντα, ώστε να σιγουρέψεις ότι τα θυμάσαι, και ότι τα "αγκίστρια" που πετάς στον ωκεανό της μνήμης, για να ψαρέψεις την πληροφορία που θες, δεν έχουν σχέση με το πού βρίσκεσαι, αλλά να σιγουρέψεις πως τα έχεις, όπου και να είσαι, μαζί σου.


Εάν θες να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου στο διάβασμα, αυτό το άρθρο είναι μόνο η αρχή. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα των μαθητών και των φοιτητών ή όσων έχουν διάβασμα;

1 - "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ."

2 - "Δεν έχω όρεξη να διαβάσω."

Γι'αυτό το λόγο δημιούργησα ένα πακέτο με όχι 1, όχι 2, αλλά 3 απαραίτητα και άμεσα εφαρμόσιμα video Courses, το οποίο το ονόμασα  “Μόνο τα Σ.Ο.Σ.” - για πρακτικές και άμεσες λύσεις σε Συγκέντρωση, Όρεξη, και Συνήθειες


Από τα 3 Course του πακέτου, πληρώνεις μόνο τα δύο. Το 3ο είναι δώρο από εμένα.  Επίσης θα λάβεις και αρκετό έξτρα υλικό - Webinar Recordings και άλλα.


Μπες και δες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα.

2 σκέψεις για το “5 συμβουλές για το πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα! (+video)”

    1. Γιώργο καλησπέρα! Χαίρομαι που σου άρεσε! Ναι, το Learn How to Learn ειναι πολυ πολυ καλό course και έχει συμπεριλάβει αρκετά! Βρίσκεις και ακόμη παραπάνω από βιβλία επί του θέματος αν το ψάξεις!

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top