ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ NEUROSELFMASTERY

contemplation02-%cf%87500Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο – “Τι χρειάζεται η Ανθρωπότητα στις μέρες μας;

Θέλω να σου εκθέσω το Μανιφέστο – τις Βασικές Αρχές του Neuro Self Mastery – τις πεποιθήσεις και τη νοοτροπία στη βάση όλων των άρθρων που θα διαβάσεις εδώ. Εάν σου ταιριάζουν υιοθέτησέ τες, εάν όχι, προσπέρασέ τες, αλλά μην τις απορρίψεις ακόμα.

1) Εάν θέλουμε Επιτυχία ΚΑΙ Ευτυχία, θα πρέπει να αφοσιωθούμε στην Συνεχή, Καθημερινή Βελτίωση όλων των πτυχών της Ζωής μας.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα συνεχώς να εξελίσσονται και να αγκαλιάσουν πλήρως την Ανώτερη Φύση τους.

Είναι δυνατόν να κάνει εκπληκτικό καλό ο ένας για τον άλλον και για οτιδήποτε τον περιβάλλει.

dualityΜερικοί άνθρωποι εστιάζουν μόνο στη “σκοτεινή” πλευρά, και προτιμούν να βλέπουν τη φτώχεια, τη μιζέρια, την κακία και το σκοτάδι που καλύπτει πολλούς ανθρώπους.

Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί τους.

Οι άνθρωποι έχουν όντως και τη σκοτεινή τους πλευρά, ή τον “κατώτερο εαυτό” τους, που στην ουσία πρόκειται για μία μαϊμού. Έναν αιμοβόρο αχαλίνωτο πίθηκο που ζει μόνο με τα ένστικτα επιβίωσής του σε έναν εχθρικό, σκληρό κόσμο. Όλοι μας έχουμε αυτή την πλευρά μέσα μας.

Και αυτό ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Είναι ένας συναισθηματικός – πνευματικός θάνατος. Και ο “θάνατος” χρειάζεται για να αναγεννηθεί κάτι καινούριο.

Εκδηλώνεται, κυρίως, όταν αρχίζουμε και αποξενωνόμαστε από τους γύρω μας ανθρώπους (που θέλουμε να μοιάσουμε) και τον κόσμο γενικότερα, αρχίζουμε να αποκόπτουμε απ’τα εξωτερικά ερεθίσματα. Ο ανεκπαίδευτος κόσμος, έτσι, αρχίζει να κατασκευάζει σενάρια και τέρατα στο μυαλό του και να μπαίνει όλο και βαθύτερα στο κουκούλι του.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και την αντίθετη πλευρά, καθώς στα πάντα υπάρχει δυαδικότητα.

phoenix-rising2Και αυτή είναι η μεριά της Αναγέννησης και της Δημιουργίας.

Είναι αυτή που θέλουμε να βλέπουμε ως πιο “κατ’ομοίωσην θεού” πλευρά, η οποία νοιάζεται, αγαπάει, συμπονά (συν-πονά / συν-αισθάνεται), καλλιεργεί, παίζει, έχει αφθονία, ευτυχία και ευδιαθεσία.

Κάτω από τις κατάλληλες συγκυρίες και περιβάλλον, εκδηλώνεται σε όλους.

Εκδηλώνεται, κυρίως, όταν αρχίζουμε και επικοινωνούμε και συνδεόμαστε με όλο και περισσότερο κόσμο (και ιδίως με εκείνους στους οποίους θέλουμε να μοιάσουμε) – και όταν αρχίζουμε να κάνουμε πολλά ενδιαφέροντα διαφορετικά πράγματα και να ανοίγεται ο εγκέφαλός μας σε πολλά διαφορετικά ερεθίσματα.

Ξέρω ότι αυτό το φως υπάρχει κάπου μέσα μας, γιατί το έχω δει, και ξέρω πως και εσύ το έχεις δει.

Προτιμώ, πλέον, από προσωπική επιλογή, να εστιάζω σε αυτήν την “φωτεινή” πλευρά, επειδή όπως θα διαβάσετε και στα άρθρα του NSM, ανακάλυψα πως σε ό,τι εστιάζουμε τείνει να επεκτείνεται και να κυριαρχεί στην πραγματικότητά μας (γιατί ο καθένας ζει σε δική του πραγματικότητα – εξηγώ σε άρθρο γιατί αυτό ισχύει).

Γιατί να δημιουργήσεις μια πραγματικότητα όπου η μιζέρια είναι κυρίαρχη;
Γιατί όχι μια πραγματικότητα που παντού υπάρχει αφθονία;

Ξέρω όμως ταυτόχρονα ότι και η “σκοτεινή” μεριά είναι απαραίτητη, αφού είναι κομμάτι της ζωής, και προκειμένου η “φωτεινή” να αναγεννάται σε κάτι καλύτερο.

Όμως η ουσία είναι να μάθουμε να τη διαχειριζόμαστε και αυτή και να μην παραιτούμαστε.

Το μόνο πραγματικά “κακό”, η μόνη πραγματική “αποτυχία” είναι η παραίτηση. Και αυτή δε χρειάζεται να είναι μόνιμη… Γιατί…

2) Μπορούμε να γίνουμε οι Δημιουργοί της “Τύχης” μας.

Μπορούμε να γίνουμε οι δημιουργοί της δικής μας Πραγματικότητας.

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον στη γη που μπορεί να πάψει να είναι ον των περιστάσεων / συγκυριών, και να γίνει κυρίαρχος του περιβάλλοντός του. Και αυτό με το να προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται προς τη “φωτεινή” του πλευρά, καλλιεργώντας τη δημιουργική φύση του, και δημιουργώντας έτσι όλο και καλύτερες συγκυρίες, ευκαιρίες και περιβάλλον.

Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε πέτυχε στον οποιονδήποτε τομέα, έκανε κάτι διαφορετικά από τους υπόλοιπους που δεν τα κατάφεραν. Αυτό μπορεί να δώσει ελπίδα σε όλους εμάς που έχουμε αποτύχει στο παρελθόν, και συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να προσπαθούμε, μέχρι να τα καταφέρουμε και εμείς.

3) Το ότι δεν τα καταφέραμε σήμερα,
δεν σημαίνει πως δεν θα τα καταφέρουμε και αύριο.

Πιστεύω ότι το παρελθόν μας ΔΕΝ ισούται με το μέλλον μας, ότι το βιογραφικό ενός ανθρώπου ΔΕΝ τον καθορίζει, και ότι την κάθε στιγμή εμείς ΑΠΟΦΑΣΊΖΟΥΜΕ προς τα πού θα εστιάσουμε, πώς θα το ερμηνεύσουμε και ποια δράση θα πάρουμε. 

Ελπίδα σημαίνει το να πιστεύουμε σε ένα μέλλον καλύτερο από το παρόν,
και ταυτόχρονα να εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά γίνεται στο παρόν
για να δημιουργήσουμε αυτό το μέλλον.

Και θέλω να ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου ο άνθρωπος θα είναι περισσότερο δημιουργός απ’ότι καταστροφέας, και πως θα εστιάζουμε περισσότερο σαν είδος στη Δημιουργία και τη Φωτεινή μας μεριά, αντί να επιτρέπουμε στην “σκοτεινή” πλευρά μας να μας κυριεύει και να μας κάνει να πέφτουμε όλο και χαμηλότερα.

Θέλω να ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου ομάδες “φωτισμένων” ανθρώπων θα αρχίσουν να σχηματίζονται και να “κυριαρχούν” στον κόσμο, όχι με ποινές, αλλά με ελπίδα (με τον παραπάνω ορισμό) και αγάπη, καθοδηγώντας τον προς τα πάνω.

Και ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό, γιατί το έχω δει μεταξύ λίγων ανθρώπων. Και αν είναι δυνατόν μεταξύ λίγων ανθρώπων, είναι δυνατόν και μεταξύ μιας κοινότητας. Και μιας κοινωνίας. Και ενός κράτους. Και μιας ηπείρου. Και όλου του κόσμου.

4) Μπορούμε να επιλέξουμε να εξελιχθούμε
και να πετύχουμε ό,τι θέλουμε, ΤΑΧΥΤΕΡΑ.

Είμαστε το μόνο είδος που μπορεί να επιταχύνει την εξελικτική του πορεία συνειδητά επιλέγοντας κάθε στιγμή να ανέβει αντί να κατέβει. Ας το κάνουμε τότε! :)

Υπάρχει μια παγίδα εδώ. Το κλειδί για να επιταχύνουμε είναι μόνο ένα, και είναι και το κλειδί όλου του κόσμου: η Εστίαση – ή Εμβάθυνση (immersion) σε έναν τομέα ή μία εργασία (/project).

“Σταθεροποίησε την πορεία σου σε ένα αστέρι και θα μπορείς να πλοηγηθείς σε οποιαδήποτε καταιγίδα”
~Leonardo Da Vinci~

Πιστεύω ότι είναι ντροπή για την ανθρώπινη φυλή να κολλάει σε παλαιούς και περιοριστικούς τρόπους σκέψης, δράσης και ζωής, ενώ στον σύγχρονο κόσμο, η επιστήμη έχει προχωρήσει -και συνεχίζει να προχωρά- σε αφάνταστα επίπεδα, και ενώ υπάρχουν αμέτρητες πληροφορίες στο διαδίκτυο, πειράματα και γνώση γύρω μας που μας απελευθερώνει το μυαλό και τον τρόπο λειτουργίας του.

Αυτή η γνώση όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας με αφάνταστους τρόπους, αλλά επίσης μπορεί να μας οδηγήσει στα Όνειρά μας, βάζοντας τον άνθρωπο στη δικαιωματική του θέση: στο να είναι Δημιουργός.

Όμως, πέρα από εστίαση, χρειαζόμαστε και κάτι άλλο που είναι ακόμη σημαντικότερο:

if-u-want-to-go-far-go-together-african-proverb

5) “Αν θες να πας γρήγορα, να πας μόνος.
Αν θες να πας μακριά, να πάτε μαζί.”

(~Αφρικανικό ρητό)

Όπως θα αναφέρω σε πολλά μου άρθρα (πχ διάβασε το 7 πράγματα που μου έμαθε ένας γλάρος για τις Σχέσεις και την Εξέλιξη), αλλά και σε άλλα που θα σε παραπέμψω να διαβάσεις ή βίντεο να δεις, το τι ανθρώπους έχεις γύρω σου και με τι ανθρώπους περνάς τον περισσότερό σου χρόνο, ΜΕΤΡΑΕΙ.

Μετράει πολύ περισσότερο απ’όσο φαντάζεσαι
και πολύ περισσότερο απ’όσο θα ήθελες ποτέ σου να πιστέψεις.

Ανταλλάσσετε συνήθειες, τρόπο σκέψης, συναισθήματα, όρια, όνειρα, ελπίδες, σχέδια και φόβους.

Τα θεωρείς λίγο;

Όλα αυτά θα επηρεάσουν από τις πιο μικρές, μέχρι τις μεγαλύτερες επιλογές σου.

Θα επηρεάσουν πόσα κιλά είσαι, το μηνιαίο σου εισόδημα, το πόσο ευτυχισμένος θα είσαι, αν θα κάνεις οικογένεια, αν θα πληρώνεις τους φόρους σου, αν θα κάνεις καταχρήσεις, ή τι άλλους εθισμούς θα έχεις.

Όλα αυτά θα καθορίσουν τα όρια των ονείρων σου, των προσπαθειών σου, το ποιοι θα σου ανοίγουν πόρτες και ευκαιρίες και ποιοι θα στις κλείνουν, και γενικά τα όρια της ζωής και του οράματος που έχεις για αυτή.

Όλα αυτά θα καθορίσουν τι άνθρωπος θα γίνεις, τι θα έχεις να προσφέρεις στον κόσμο, και αν εν τέλει θα τον επηρεάσεις και εσύ με τη σειρά σου, και αν θα οδηγήσεις την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο ή όχι, μέλλον.

Τα θεωρείς ασήμαντα όλα αυτά; Ξανασκέψου το.

Τι θα συμπεριλάβω στο NeuroSelfMastery?

Εδώ θα συμπεριλάβω άρθρα και βίντεο πάνω σε πολλά επιστημονικά (και μη) πεδία, αλλά σε ΑΠΛΗ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ για τον περισσότερο κόσμο γλώσσα!
(Οπότε ΜΗΝ σας αποθαρρύνει τίποτε από τα παρακάτω! :)

 • Νευροεπιστήμες
 • Μάθηση-Μνήμη-Ύπνος
 • (Θετική/Εξελικτική/Κοινωνική) Ψυχολογία
 • Εξελικτική Βιολογία και Ανθρώπινη Φύση
 • Διατροφή
 • Ασκήσεις, σωματικές και νοητικές
 • Συναισθήματα – Διαθέσεις
 • Διαχείριση Χρόνου (βασικά πιστεύω ότι περισσότερο πρόκειται περί διαχείρισης του εαυτού μας, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα)
 • Τεχνικές για περισσότερη Ενέργεια και Ζωντάνια
 • Δημιουργία Στόχων και επίτευξή τους, και τεχνικές να σε βοηθήσουν με αυτό
 • Εξερεύνηση του εαυτού μας
 • Σχέσεις, κοινωνικά δίκτυα, και πολλά άλλα.

Θυμήσου πως ό,τι στόχο και να βάλεις,
ο δρόμος περνάει από το ρητό των Δελφών:

Θα ήθελα να μαζέψω υλικό για το οτιδήποτε θα μπορούσε να μπει σε ένα
“Εγχειρίδιο για το πώς να πετύχεις ως Ανθρώπινο Ον”

Μπορείς να δεις τα ήδη υπάρχοντα άρθρα στο “ΑΡΧΕΙΟ”, εδώ.

Καλή επιτυχία με το Ταξίδι σου :)

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top