Πώς να θυμάσαι δύσκολα ονόματα και έννοιες

Είναι εύκολο να κάνεις εικόνα κάτι που αντιλαμβάνεσαι με τις αισθήσεις σου... Ένα αντικείμενο, έναν άνθρωπο, ένα ζώο, ένα φυτό. Κάτι που βλέπεις.

Είναι εύκολο να δεις ΡΟΖ ελέφαντες, ή ένα ταξί, που στη θέση του οδηγού κάθεται μία μαλλιαρή μαύρη αρκούδα που σε χαιρετάει. Μπορείς να τα κάνεις εικόνα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν.

Όμως αυτό στο οποίο δυσκολευόμαστε όλοι μας, να καταλάβουμε και να θυμόμαστε, είναι πράγματα που δεν μπορείς εύκολα να τα κάνεις εικόνα.

Τέτοιες είναι έννοιες, όπως οι αριθμοί, άγνωστες λέξεις σε άλλη γλώσσα (που εκεί παίζεις με τους ήχους, τον ελεύθερο συνειρμό και το νόημα), ή αόριστες έννοιες, όπως η "αγάπη", το "μίσος", η "γαλήνη", η "εξέλιξη", η "οικονομία", η "συνήθεια".

Εσύ πώς θα έκανες (κινούμενες) εικόνες αυτές τις έννοιες;

Στην αρχή, για να οπτικοποιήσεις αόριστες έννοιες και λέξεις, μπορείς να ψάξεις τη λέξη στο Google ώστε να σου δείξει εικόνες - π.χ. ψάξε τη λέξη "εξέλιξη" ή τη λέξη "βιολογία", ή "αρχαία", ή "συνήθεια". 

Σε προηγούμενο άρθρο (Πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα; (μέρος 2)) είπαμε πώς μπορείς να κωδικοποιήσεις σε εικόνα τα βασικά νούμερα (0-9). 

Οι αρχές είναι οι ίδιες και για περισσότερους αριθμούς (000-999), ημερομηνίες (κάνεις ένα σύμβολο για κάθε αριθμό απ'το 00 έως το 99 και μετά θυμάσαι και το 05/11/1525 πανεύκολα. Απλά θέλουν πολύ εξάσκηση, και θα μιλήσουμε γι'αυτό σε επόμενο άρθρο.

Με τις ίδιες αρχές πρωταθλητές μνήμης απομνημονεύουν τραπουλόχαρτα, τηλέφωνα, ονόματα κ.ο.κ.

Με όλα αυτά ασχολήθηκα ανά διαστήματα, αλλά η πραγματική αξία για μένα ήρθε όταν άρχισα να του αφιερώνω το χρόνο και την ενέργεια να αρχίσω να κάνω εικόνες τις διάφορες δύσκολες έννοιες ή φάρμακα της Ιατρικής.

Ας δούμε ένα παράδειγμα απ'το παρακάτω βίντεο:

Παράδειγμα "οπτικοποίησης" αόριστης έννοιας: 
Θειαζολιδινεδιόνες (οικογένεια αντιδιαβητικών φαρμάκων)

Απόσπασμα του βίντεο από το άρθρο 5 συμβουλές για το πώς μπορώ να απομνημονεύω καλύτερα! (+video).

Όπως βλέπετε, φαντάζομαι τη θεία μου μαζί με την (Angelina) Jolie, να της λέει "Δίνε 2 Νες(καφε)" (Θειαζολιδινεδιονες) - παραδίπλα πολλά βαζάκια ζάχαρης - γιατί είναι αντιδιαβητικό φάρμακο - και από κάτω τους να τις κοιτάνε δύο παχουλά πιτσιρίκια, το 1ο κίτρινο και το 2ο όχι - γιατί;

Γιατί όπως δρουν οι θειαζολιδινεδιόνες, δημιουργούν νέα λιποκύτταρα (παχουλά πιτσιρίκια) - τα οποία έχουν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη - οπότε τα φαντάζομαι και τα δύο να κοιτάνε υπνωτισμένα (/χαζεμένα) την Αντζελίνα - αυτό σκέφτηκα για χαμηλότερες αντιστάσεις.

Τα πιτσιρίκια είναι 2 γιατί έχουμε 2 καφέδες (νες), αλλά και γιατί έχουμε 2 γενιές από Θειαζολιδινεδιόνες - και το πρώτο είναι κίτρινο, γιατί τα της πρώτης γενεάς προκαλούν προβλήματα στο συκώτι (κίτρινο = ίκτερος = δ/χές ήπατος, στο μυαλό μου).

Προφανώς όλη αυτή η διαδικασία, όσο την εκπαιδεύεις τόσο πιο αυθόρμητα και γρήγορα θα γίνεται - αυτό εμένα μου πήρε να το σκεφτώ μερικά δευτερόλεπτα, και αμέσως είχα μία ζωντανή αξιομνημόνευτη εικόνα σκηνή που μου λέει το όνομα και το τι κάνουν αυτά τα φάρμακα - αργότερα προσέθεσα και παρενέργειες, μηχανισμό δράσης κλπ.

Το μυαλό μας λειτουργεί με Πυρήνες / ομάδες (clusters) πληροφοριών - όπως είναι και το σύμπαν με ομάδες πλανητών (πλ.συστήματα).

Όσα περισσότερα "κουμπώνεις" μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερη "βαρυτική" έλξη έχουν στα τριγύρω. Τα θυμάσαι ευκολότερα, και έλκονται / "γατζώνονται" περισσότερες πληροφορίες πάνω τους πιο εύκολα. Το ίδιο και ένας ιστός αράχνης ?

Γιατί νομίζεις ότι θυμάσαι και θα θυμάσαι για πάντα το τηλέφωνο του σπιτιού σου, ή τη διεύθυνσή σου;

Γιατί έχεις πάρα πολλά δεδομένα, βιώματα, συναισθήματα και εμπειρίες συνδεδεμένες πάνω σε αυτές της πληροφορίες.

Η παραπάνω λοιπόν είναι μία απλή τεχνική και προσομοίωση για να θυμάσαι κάτι "κουλό", δύσκολο, με πολλές λεπτομέρειες, συνοπτικά σε μία εικόνα. 

Η τεχνική είναι απλή, η εφαρμογή της παίρνει λίγο χρόνο, και θέλει εκπαίδευση.

Όμως με τον καιρό βλέπεις πως η φαντασία σου θα εκτοξευτεί, θα αρχίσεις αυτόματα και πολύ γρήγορα να κάνεις εικόνες τις έννοιες που ακούς/διαβάζεις, και θα δεις ότι γενικά αρχίζεις να θυμάσαι πολύ περισσότερα πράγματα γενικότερα - όχι μόνο αυτά που απομνημονεύεις.

Είναι μύθος πως η μνήμη και η απομνημόνευση είναι κάτι βαρετό, ανιαρό και άχαρο.

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

Η μνήμη και η μνημονοτεχνικές είναι κάτι ζωντανό, ζωηρό, τολμηρό, ευφάνταστο και μαγικό. Τα μόνα όρια, είναι τα όρια της φαντασίας σου.

Εκπαίδευσέ την.

Εάν θες να εκτινάξεις τις επιδόσεις σου στο διάβασμα, αυτό το άρθρο είναι μόνο η αρχή. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα των μαθητών και των φοιτητών ή όσων έχουν διάβασμα;

1 - "Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ."

2 - "Δεν έχω όρεξη να διαβάσω."

Γι'αυτό το λόγο δημιούργησα ένα πακέτο με όχι 1, όχι 2, αλλά 3 απαραίτητα και άμεσα εφαρμόσιμα video Courses, το οποίο το ονόμασα  “Μόνο τα Σ.Ο.Σ.” - για πρακτικές και άμεσες λύσεις σε Συγκέντρωση, Όρεξη, και Συνήθειες


Από τα 3 Course του πακέτου, πληρώνεις μόνο τα δύο. Το 3ο είναι δώρο από εμένα.  Επίσης θα λάβεις και αρκετό έξτρα υλικό - Webinar Recordings και άλλα.


Μπες και δες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα.

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top